Merendeel van Beverenaars staat positief tegenover fusie met Kruibeke en Zwijndrecht: “Zeer bemoedigend”

© ATV

Beveren/Kruibeke/Zwijndrecht -

In een volksbevraging konden inwoners van Beveren hun mening geven over diverse thema’s in de gemeente. Een opvallend resultaat? Een meerderheid van de Beverenaars ziet een fusie met Kruibeke en Zwijndrecht wel zitten. “Een bemoedigend resultaat”, zegt de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V).

Dieter Verschooren

In totaal vulden 2.054 inwoners van Beveren een vragenlijst in over thema’s als de dienstverlening, mobiliteit en verkeersveiligheid, wonen, ruimte en groen. Uit de bevraging concludeerde het onafhankelijk onderzoeksbureau Public Minds dat de overgrote meerderheid van de Beverenaars tevreden is over zijn of haar buurt. De grootste hinder ondervindt men door het verkeer. Er wordt gevraagd om meer te investeren in een betere staat van voet- en fietspaden en in een grotere verkeersveiligheid.

Nog een opmerkelijk resultaat in de bevraging? De eventuele fusie met Kruibeke en Zwijndrecht blijkt in goede aarde te vallen bij de Beverenaars. “Ik vind het zeer bemoedigend dat er een grote meerderheid in alle deelgemeenten is die een fusie genegen is”, zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). “Er blijkt maar een zeer kleine minderheid tegen de fusie te zijn. Die opinie kan alleen maar verbeteren wanneer we de voordelen van de fusie gaan accentueren. Dat zal gebeuren middels een externe communicatiecampagne die zal volgen.”

LEES OOK. Zwijndrecht na 100 jaar weer van provincie Antwerpen naar Oost-Vlaanderen? Meningen zijn verdeeld: “Alles wat verandert, kost geld”

Burgemeester Van de Vijver is niet meteen verbaasd over de positieve houding van zijn dorpsgenoten. “Wanneer ik op straat rondloop, heb ik niet het gevoel dat de fusie neergesabeld wordt door het publiek”, zegt hij. “Je merkt ook op sociale media dat er geen gigantische tegenbeweging is. Ook in Kruibeke, waar ik wel wat mensen ken en ook familie heb wonen, is volgens mij tot wel tachtig procent voor een fusie. We willen fuseren om er allemaal beter uit te komen, en daar staat de burger uiteraard op de eerste plaats.”

Tegen 2025

Intussen werkt de externe transitiemanager nauw samen met de algemeen directeurs van de drie gemeenten om de fusie te onderzoeken. Tegen het einde van het jaar zou er een beslissing moeten vallen, zodat de drie besturen nog een jaar tijd hebben om de fusie uit te werken. Tegen 2025 zou er dan een nieuwe gemeente kunnen bestaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus