Ze gingen ‘chillen’ in de kloostertuin, maar staken schuur in brand met bidon benzine: brandstichter (19) veroordeeld tot werkstraf

© jct

Haacht -

Een 19-jarige jongeman is in de Leuvense rechtbank veroordeeld als medeplichtige aan brandstichting in Haacht. Bijna een jaar geleden, in april 2022, stak F.D. samen met een minderjarige een oude schuur in brand. Het vuur legde het gebouw in de kloostertuin van het Sint-Angelaklooster in de as. De twee gingen doelgericht te werk door een bidon benzine leeg te gieten in de schuur. De rechtbank sprak een andere beklaagde (19) vrij.

Sam Coremans

Drie jongens zakten op 25 april 2022 af naar het park van het Sint-Angela Instituut in Tildonk om te “chillen”. Waarom de jongens daarvoor een bidon benzine bij zich hadden, is niet duidelijk, maar die goten ze wel leeg in de schuur. De minderjarige gaf toe dat hij de bidon uitkapte op de houten planken en een stukje papier in brand stak. Beklaagde F.D. had hem een aansteker aangegeven, de bidon opengedraaid en doorgegeven.

LEES OOK. Brand in oude schuur van kloostertuin

Iets voor het einde van de schooldag werd de uitslaande brand opgemerkt in het bos. “De brandweer kwam onmiddellijk ter plaatse en had alles snel onder controle”, zei directrice Ilse Van Ermengem destijds. “De daders zijn al gevat. Het zijn geen leerlingen van onze school.” Uiteindelijk raakten de opslagplaats, tuinbouwmachines, wat materiaal en enkele omliggende bomen zwaar beschadigd door de vlammen. Bij de brand kwam ook asbest vrij, maar voor omwonenden bleek er achteraf gelukkig geen risico.

Gelijkaardige feiten

F.B. verklaarde op de zitting zich niets meer te herinneren van de feiten. Hij gaf wel toe de aansteker aan de minderjarige te hebben gegeven. “Zijn bewering dat hij niet wist wat de jongen van plan was, komt ongeloofwaardig over”, leest het vonnis. “Hij is als mededader schuldig aan opzettelijke brandstichting.” Zijn kompaan moet zich verantwoorden voor de jeugdrechtbank. (Lees verder onder de foto)

De brand legde de schuur in de as.© jct

De jongeman is recent nog veroordeeld voor gelijkaardige feiten in Nijvel. Daar kreeg hij een uitgestelde celstraf van 15 maanden. Hij kwam in het verleden ook al meerdere keren in aanraking met de jeugdrechtbank. Voor deze feiten kijkt hij aan tegen een schadevergoeding van 3.500 euro en een werkstraf van 120 uur.

Een andere 19-jarige beklaagde is vrijgesproken voor de feiten. Hij was aanwezig in het park, maar had niks te maken met de brandstichting. De jongen belde zelf de hulpdiensten toen hij zag dat er brand was uitgebroken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus