Antwerpse Lien start Klimaatboerderij Grassroots in Vremde: “Voedsel produceren en aan het landschap werken”

Lien begint aan haar eerste seizoen in Vremde.© Filip Spoelders

Vremde, Antwerpen -

Twee grote tunnelserres aan Toeffelhoek in Vremde maken duidelijk dat Klimaatboerderij Grassroots van start is gegaan. Het project van Lien Vrijders uit Antwerpen moet op termijn voedsel bieden aan vele gezinnen.

Filip Spoelders

Lien is bioloog en milieuwetenschapper. Acht jaar geleden begon haar idee te rijpen om een klimaatboerderij op te richten. “Ik heb bij Landwijzer een opleiding tot landbouwer gevolgd. Vervolgens was het zoeken naar geschikte open ruimte waar ik mijn concept kon realiseren.”

Dit werd dus Vremde op een terrein van de Vlaamse Landmaatschappij. “Het terrein heeft een lange geschiedenis. Achteraan werd in het verleden puin en grond achtergelaten van werken aan de Herentalsebaan. Die grond werd stevig platgereden en geweld waardoor het regenwater zeer moeilijk in de bodem kan trekken”, doet Lien het verhaal.

De grote serretunnels verraden meteen het werk van Lien.© Filip Spoelders

De plassen die er zijn ontstaan zullen een onderdeel vormen in de ontwikkeling van het terrein. “Ik wil tonen dat voedsel op een andere manier geteeld kan worden. Dit kan ook door het ecologisch evenwicht van de grond en het landschap te bewaren. De plassen moeten waterpartijen worden om insecten, dieren en vogels aan te trekken. Wanneer alles aanwezig is, houdt een ecosysteem zichzelf in evenwicht.”

Lien, die nog les geeft bij Landwijzer, geeft graag een klein voorbeeld. “Slakken eten graag sla en andere groenten die ik hier teel. Door waterplassen te voorzien, zullen padden naar hier komen. Zij zijn natuurlijke vijanden van slakken en eten ze op. Op die manier hoef ik geen chemische producten in te zetten om mijn gewassen te beschermen.”

Voedselbos

In de toekomst wil ze ook een voedselbos creëren. “Ik ga verschillende bosranden achter elkaar voorzien. In de randen van bossen groeit het meeste voedsel. In praktijk betekent het dat ik meerdere malen achtereenvolgens grassen, kruiden, struiken, laag- en hoogstammen zal planten. Op de grasvelden zullen kippen mogen lopen.”

Maar in deze eerste fase is Lien begonnen met het telen van groenten. “Ik werk onder de twee grote serres en ik heb buiten een eerste groentetuin aangelegd. Van mei tot en met december zal ik wekelijks online aangeven welke groenten beschikbaar zijn. Dit jaar wil ik zeventig gezinnen bereiken, over drie jaar kunnen dit er tweehonderd zijn. Ze mogen online groenten bestellen, maar ze kunnen ook lid worden. Aan het begin van het jaar betalen gezinnen driehonderd euro. Voor dit bedrag kunnen ze groenten kopen tot het bedrag op is en ze het weer aanvullen. Leden krijgen 5% korting.”

Afhaalpunten

Klimaatboerderij Grassroots is een afhaalpunt maar aangezien Lien in Antwerpen woont, zullen er ook afhaalpunten zijn bij Trix in Borgerhout en bij Fundament 2060 en aan de Boomgaardstraat 179 in Antwerpen.

Op woensdag 29 maart om 20u en op zaterdag 8 april om 10u geeft Lien twee infomomenten bij respectievelijk Trix in Borgerhout en op het terrein van Grassroots aan Toeffelhoek in Vremde.

www.grassrootsklimaatboerderij.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus