Twee sociale woonwijken onder de sloophamer: “vervangbouw is goedkoper dan renovatie”

Sociaal wonen word totaal anders. “Geen saaie huizenrijen meer”, aldus Ennio Buysse en Patricia De Meyer.© zvd

Zelzate -

In twee Zelzaatse wijken worden niet minder dan 230 sociale woningen gesloopt om plaats te maken voor 290 nieuwe woongelegenheden. De sociale huisvestingsmaatschappij CVBA Wonen staat aan de vooravond van een fusie met de Meetjeslandse bouwmaatschappij voor de grootste uitdaging uit haar geschiedenis.

Dirk Ververs

Na de zomer verdwijnen de huizenrijen rond het Europaplein. In de plaats komen zestig nieuwe sociale huurwoningen en vijf koopwoningen. De meeste eengezinswoningen krijgen drie tot vier slaapkamers maar er zijn ook een appartementsgebouw met 28 eenslaapkamerflats en een gebouw voor negen flats met telkens twee slaapkamers gepland. (lees verder onder de foto)

Een variatie aan gebouwen en veel groen, zo zal de nieuwe sociale woonwijk eruitzien.© if

Vooral de oude wijk Debbautshoek in Zelzate-West krijgt een totale facelift. Daar verdwijnen 181 oude woningen om plaats te maken voor nieuwe 225 huurwoningen en 19 koopwoningen. De Acasiastraat, de Cederstraat en de Beukenlaan worden zelfs geknipt om plaats te maken voor een breed centraal park dat van west naar oost door de nieuwe wijk zal slingeren. De nieuwe gebouwen komen ook telkens rond een groen binnengebied dat een beetje de individuele tuinen moet vervangen.

Energieneutraal

“Veel van onze oude huizen lijken nu misschien nog in een goede staat. Omdat we tegen 2050 toch alles energieneutraal moeten krijgen, was de keuze voor vervangbouw snel gemaakt”, legt Ennio Buysse van CVBA-Wonen uit. Vandaag ziet de sociale woningbouw er totaal anders uit dan vijftig jaar geleden. Toen bouwde men nog saaie huizenrijen in eentonige wijken. “Die worden nu vervangen in een totaal nieuw bouwconcept. De woningen zijn een stuk kleiner, er komt meer variatie en afwisseling in de architectuur en in de inplanting en er is veel meer aandacht voor de aanleg van groene binnengebieden en parkzones”, vult directeur van CVBA-Wonen Patricia De Meyer aan.

Koploper

Zelzate behoort met 16,7 procent sociale woningen tot de koplopers in Vlaanderen. Dat heeft alles te maken met de grote infrastructuurwerken uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Toen rezen in een sneltempo sociale woonwijken uit de grond. Voor het verleggen van het zeekanaal, de passage van de R4 door de gemeente en de aanleg van de nieuwe brug en de Zelzatetunnel zijn toen talloze inwoners onteigend. Die moesten snel een nieuwe huisvesting krijgen. De woningen van de sociale wijken Debbautshoek en Wittouck hebben nu na bijna zestig jaar hun beste tijd gehad en wijken voor nieuwbouw. “Vervangbouw bleek goedkoper dan renovatie en bovendien is er meer nood aan kleinere woongelegenheden”, vult De Meyer nog aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus