Wielrennen Beloften Gent-Wevelgem / Kattekoers in Ieper

Thuisrijder Gerben Dewinter wil loopbaan herlanceren met sterke prestatie in Gent-Wevelgem: “Deze koers al lang aangestipt”

Gerben Dewinter is niet bang voor de vele hoogtemeters in de West-Vlaamse heuvelzone.© rr

Gerben Dewinter mag dan nog geen mooie uitslagen geboekt hebben, hij heeft wel een goed gevoel overgehouden aan zijn eerste koersen. “Met mijn huidige vormpeil moet ik me kunnen bewijzen voor eigen volk. Er zit snee op”, is de tweedejaarsbelofte van Dovy Keukens-FCC overtuigd.

Michel Vanden Heede

Een week geleden hield Gerben Dewinter in de Youngster Coast Challenge tussen Bredene en Koksijde stand in het peloton, dat na Warre Vangheluwe en Alec Segaert mocht spurten voor de laatste podiumplaats. “Het is duidelijk dat ik vooruitgang heb geboekt. In de klimkoers in Aywaille had ik zelfs een superdag, maar pech hield me van een mooie uitslag. De renner in mijn zog tikte mijn versnellingsapparaat aan, waardoor ik niet meer kon schakelen. Met een fietswissel tot gevolg. Ik slaagde er nog in om terug te keren, maar kreeg dan af te rekenen met een lekke band. Zoiets is frustrerend. Het voelde aan als een gemiste kans.”

“Gent-Wevelgem stond al lang aangestipt”, vervolgt Dewinter. “Ik ben nu eenmaal op mijn best in wedstrijden met een pak hoogtemeters. De Ardennen liggen me nog iets beter, maar ik kan als klimmerstype ook goed presteren in de West-Vlaamse heuvelzone. Het enige wat ik nog mis voor een koers als Gent-Wevelgem, is explosiviteit. Ik heb niet zo’n goede sprint in de benen, maar ik heb nog tijd om aan dat aspect te sleutelen. Dit jaar wil ik gestaag groeien, onder meer in de manches van de Beker van België.”

Moeilijk eerste beloftenjaar

“Ik wil zo snel mogelijk tonen dat ik iets in mijn mars heb”, besluit de Voormezelenaar. “Bij mijn beloftendebuut (in het truitje van EFC-L&R-AGS, red) had ik het niet gemakkelijk. De combinatie met mijn studie kinesitherapie was aanvankelijk lastig. Door de examenperiodes moest ik telkens van zowat nul herbeginnen, maar op het einde van het seizoen kwam ik er toch nog door. Ik ging met vertrouwen de winter in. Door mijn stevige voorbereiding is het verschil met een jaar geleden groot.”

Gent-Wevelgem/Kattekoers vindt zondag in Ieper plaats. De afstand bedraagt 183 kilometer, met start om 10.10 uur. Na een passage aan de kust moet het peloton over de Scherpenberg, Baneberg, Monteberg, Kemmelberg, Scherpenberg, Baneberg en Kemmelberg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus