Infosessie over doortrekken van N60 lokt veel volk, plannen voor zuidverbinding baren buurtbewoners zorgen:“Ik dien zeker bezwaar in”

De aanwezigen zochten hun eigen woning op de maquette.© Peter Malaise

Ronse -

Rond Ronse hield donderdagavond een infosessie over het doortrekken van de N60. De aanleg van de tunnel kan op veel meeval rekenen, de zuidverbinding roept wel weerstand op. Vooral het lawaai maakt mensen bezorgd.

Peter Malaise

Met 330 waren ze, de Ronsenaars die naar de enorme maquette van de doortrekking van de N60 kwamen kijken in TIO3. Boven in Maarkedal starten twee boortunnels van elk 2 kilometer lang. Die komen boven tussen de Kapellestraat en de Zonnestraat om zo verder achter de shopping plaza en het Rosco naar Wallonië te gaan. Vlak bij de taalgrens komt er een zuidverbinding naar de industriezone Klein Frankrijk. Die industriezone is vandaag enkel bereikbaar via Wallonië of via een verbinding dwars door de stad.

Speelplein

Het tracé van de tunnel op de maquette kreeg veel bekijks, maar vooral bij de plannen voor de zuidverbinding waren de buurtbewoners nieuwsgierig. “Wat met de waterhuishouding? Er lopen daar een aantal beken en grachten? Het tracé gaat dwars door natte meersen. En wat met het lawaai? Wij ontvluchtten de stad voor de rust, maar nu willen ze een weg waar vrachtwagens zeventig kilometer per uur mogen rijden, aanleggen”, klinkt het.

Alle aanwezigen zochten op de maquette naar de situatie rond zijn of haar woonst. Annie Noppe en Patrick Goesseye wisten meteen dat ze bezwaar zullen indienen. “Wij wonen op de Stookt” zegt Annie. “Wij zijn daar amper over geïnformeerd geweest. Men wil de vrachtwagens uit de stad halen, en stuurt ze nu wel op naar ons. Wij kijken uit op koeien en groen, dat zal allemaal verdwijnen. Het speelplein dat achter ons ligt, wordt met een berm afgescheiden van de weg, maar wie gaat er zijn kind laten spelen op 25 meter van zo’n drukke baan? Kinderen zijn nieuwsgierig en kruipen overal op of over. Daarbij komt ook nog eens het lawaai. Ik ga zeker bezwaar indienen.” (lees verder onder de foto)

Patrick en Annie gaan zeker bezwaar indienen© Peter Malaise

De plannen voor de tunnel werden wel goed ontvangen. “Eindelijk gaan ze iets doen aan het verkeer” zegt Luc Dekelver. “Dat is nodig. Hier kan je niet tegen zijn. Men gaat onder de grond, waardoor de natuur wordt gespaard. Er zijn geen discussies meer over onteigeningen. Hoe sneller ze er mee starten, hoe liever. De situatie moet dringend veranderen.”

Enorme boormachine

“Er zijn hier 330 aanwezigen, zegt Marijn Struyf van De Werkvennootschap. “In Kluisbergen en Maarkedal waren er ook meer dan 100 bezoekers voor onze infosessie. We bouwen de eerste autotunnel in ons land die met een enorme boor wordt gemaakt. De tunnel krijgt een diameter van elf meter. Daarvoor draait een boormachine continu, aan een snelheid van 15 meter per dag. De machine plaatst ook de tunnelstukken en duwt zichzelf voort aan de hand van die geplaatste tunnelstukken. Elke 250 meter is er een verbinding tussen de twee geboorde kokers. Die wordt aangelegd in een bevroren ondergrond. We moeten die aarde bevriezen om zo waterinsijpeling te voorkomen”, vertelt Struyf. Aan de ambitieuze plannen hangt ook een serieus prijskaartje, want de totale kostprijs wordt nu al tussen de 700 en 800 miljoen euro geraamd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus