Cabine die elektriciteit leverde voor tienduizenden gezinnen, moet worden vervangen

Zo zal het nieuwste model van de hoogspanningscabine eruitzien.© rr

Melle/Wetteren -

Een hoogspanningscabine op de grens van Melle en Wetteren, moet dringend worden vervangen. Veertig jaar lang voorzag ze tienduizenden gezinnen en bedrijven van elektriciteit, maar ze is toe aan een update.

Lieven Van Imschoot

Het hoogspanningsstation heet ‘Kwatrecht’, maar het staat net over de grens, aan de Oude Heirbaan in Melle. Het station leverde sinds de jaren tachtig elektriciteit voor tienduizenden gezinnen en bedrijven in de regio-Wetteren. Maar de installatie is verouderd, en hoogspanningsnetbeheerder Elia gaat hem vanaf begin volgend jaar vernieuwen. De werken zullen liefst twee jaar in beslag nemen.

Stijgende vraag

De renovatie is volgens Elia broodnodig. “Door de energietransitie stijgt de nood aan elektriciteit”, laat het bedrijf weten. “Niet alleen door meer hernieuwbare energiebronnen, maar ook door de stijgende vraag naar elektrische wagens, bijvoorbeeld.”

De nieuwe transformator op de site wordt vervangen door een geluidsarmer exemplaar. Dat betekent dat het nieuwe model minder lawaai zal maken voor de buurt. “Tot 9 decibels stiller voor nabijgelegen woningen en tussen 10 en 23 decibels voor verderaf gelegen woningen.” Er komt ook een nieuw gebouw op de site.

Elia meldt nog dat de bevoorradingszekerheid in de regio gegarandeerd blijft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus