Na procedureslag van meer dan drie jaar: Raad van State veegt bezwaren tegen nieuw bos in de Galileistraat van tafel

John Vanoverschelde en Ingrid Nevejan zijn de initiatiefnemers van de aanleg van het bos.© Ronny Vanhooren

Diksmuide -

Er komt een nieuw bos van 1,37 hectare op een privéterrein langs de Galileistraat in Diksmuide. Dat heeft de Raad van State beslist. Na een procedureslag van meer dan drie jaar kregen de initiatiefnemers John Vanoverschelde en Ingrid Nevejan hun vergunning.

Daron Mertens

Stad Diksmuide verleende begin 2020 een vergunning voor de aanleg van een bos van 1,37 hectare langs de Galileistraat. De initiatiefnemers zijn John Vanoverschelde en Ingrid Nevejan, die met de financiële steun van de lokale Rotary-afdeling hun grond daarvoor ter beschikking stellen. In 2020 zou Rotary een fundraising opstarten om de planten en bomen aan te kopen.

Maar al snel gingen enkele personen in beroep tegen het afleveren van de vergunning. “De aanleg van een bos in een landbouwgebied is nadelig voor de landbouwactiviteiten, omdat een bos zorgt voor een lagere opbrengst en bijgevolg voor een waardevermindering van de aanpalende percelen”, klonk het toen bij de personen die een bezwaarschrift indienden. Het lokaal bestuur kon die bezwaren weerleggen, maar enkelen trokken toch naar de Raad van State. Die besliste uiteindelijk dat de omgevingsvergunning voor het aanplanten van een bos wel degelijk kon worden afgeleverd.

Voorwaarden

Volgens schepen Marc Deprez (Idee Diksmuide) zijn er wel enkele voorwaarden verbonden aan de aanleg van het bos. Zo moet er een zone, die voorbestemd is voor beheerlandbouw, van zes meter breed rond het toekomstig bos aangelegd worden. Daarnaast is er ook een vier meter brede bosrandzone, bestaande uit vruchten- en bessendragende struiken aangevuld met wilgen- en elzenbossen met uitsluitend streekeigen hoogstammige bomen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de aanplant zal plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus