Marianne Verhaert wil snel verbod op lachgas als roesmiddel

Patronen voor lachgas duiken steeds vaker op.© rr

Grobbendonk -

Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld) heeft in de kamercommissies Justitie en Gezondheid gevraagd dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een verbod op het gebruik van lachgas als roesmiddel.

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft daarop laten weten dat zijn diensten onderzoeken hoe ze professioneel gebruik kunnen uitsluiten van het verbod. Een goede zaak volgens Verhaert: “Lachgas kent heel wat professionele toepassingen en die moeten ook in de toekomst nog kunnen gebeuren. Maar ik maan de minister wel aan tot snelheid. In Nederland kennen ze een gelijkaardige regeling sinds begin dit jaar.”

Volgens cijfers waarover Verhaert beschikt geeft 1 op de 5 bestuurders tussen 18 en 34 jaar aan minstens een keer per maand onder invloed van lachgas te rijden. “Deze cijfers zijn hallucinant. Vooral bij jongeren zien we een sterke toename. Lachgas geeft een gebruiker een versuft gevoel en is bovendien niet te detecteren met een test.”

“Een algemeen verbod op niet-professioneel gebruik is dan ook de enige manier om dit uit het verkeer te bannen en ik ben dan ook blij dat er momenteel bekeken wordt hoe dergelijk verbod het best wordt ingevoerd.”(mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus