Binnengebracht als baby, nu herwinnen zeldzame eikelmuisjes hun vrijheid

© TP

Borgloon/Oudsbergen -

Aan de rand van het leefgebied van de eikelmuis in Borgloon is woensdagavond een nestkast met daarin kleine eikelmuisjes opgehangen. Die werden in augustus 2022 als baby binnengebracht in het Natuurhulpcentrum. Omdat de paartijd in aantocht is, zijn ze nu uitgezet.

Mireille Maes

Het is voor het Natuurhulpcentrum de eerste keer dat eikelmuisjes – die als baby in het centrum werden binnengebracht – worden vrijgelaten. “Het waren toen echt nestjongen. Maar ze groeiden goed. Alleen was het nogal riskant om ze net voor de winter vrij te laten. Want dan zouden ze nog op zoek moeten gaan naar een goede slaapplek. En de vraag was ook of ze genoeg vetreserves hadden”, zegt bioloog Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. Er werd beslist om de muisjes in de veilige omgeving van het Natuurhulpcentrum te laten overwinteren. (Lees verder onder de foto)

De muisjes werden als baby binnengebracht in het Natuurhulpcentrum.© Natuurhulpcentrum

Paartijd

Maar intussen zijn de muisjes alweer wat groter. “Ze zijn goed wakker en omdat de paartijd begint, werd beslist om ze vrij te laten. Wie weet nemen ze nog deel aan de paring. Want eikelmuizen zijn er nog erg weinig. Zuid-Limburg is een van de weinige plekken waar nog gezonde populaties zitten.” (Lees verder onder de foto)

© Tom Palmaers

De uitzetplek werd strategisch gekozen: op de rand van een gebied waarvan geweten is dat er eikelmuizen zitten. “Zo is het voor onze muisjes makkelijker om een partner te vinden. Maar ze kunnen ook soortgenoten ontwijken als het zou uitdraaien op vechtpartijen. En dat gebeurt weleens in de paartijd.”

Camera’s

De eikelmuisjes werden in hun oude vertrouwde nestkast opgehangen. “Mensen van de dassenwerkgroep gaan ze de komende tijd nog bijvoederen. Er hangen ook wildcamera’s om te kijken hoe het de muisjes vergaat. En we hopen een beetje dat ze zich nog regelmatig laten zien aan hun nestkastje.”

In de buurt werd woensdag ook nog een das vrijgelaten.

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus