Buschauffeur krijgt klappen: spontane staking bij De Lijn legt busvervoer in Limburg lam

Chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn hebben donderdagochtend het werk neergelegd. Het gaat om een spontane protestactie, naar aanleiding van een schermutseling tussen twee passagiers en een chauffeur woensdagavond in Genk.

cn, jvh

© Niet alleen in Genk ook elders in Limburg hebben chauffeurs van De Lijn deze ochtend spontaan het werk neergelegd nadat een collega in Genk van twee passagiers rake klappen kreeg.

Het incident ontstond woensdagavond nadat de chauffeur een opstappende passagier had aangesproken omdat die aan het vapen was. Daarop kreeg de man enkele rake klappen van de rokende man en diens vriend.

“Hij heeft flink wat klappen moeten incasseren en is daarna naar het ziekenhuis moeten gaan ter verzorging”, aldus woordvoerder Karen Van der Sype. De politie en De Lijn hebben een onderzoek naar het geweld gestart. De camerabeelden worden bekeken.

Spontane staking

De chauffeurs van de vervoersmaatschappij zijn niet te spreken over het voorval, en hebben donderdagochtend spontaan het werk neergelegd. Vakbondsmilitanten wijzen erop dat het niet gaat om een alleenstaand feit, en dat het voor hen de spreekwoordelijke druppel is. “Er moet dringend werk gemaakt worden van een betere bescherming van onze chauffeurs”, zegt een vakbondsafgevaardigde. “Verbaal maar ook fysiek geweld neemt almaar toe. Dat kunnen we echt niet toelaten.”

De directie van De Lijn beaamt dat het busvervoer in Limburg zo goed als volledig lam ligt. “Enkel hier en daar rijden nog bussen van maatschappijen die voor De Lijn werken”, klinkt het. “We raden passagiers dan ook aan om de website te raadplegen, om na te gaan of hun bus uitrijdt of niet.”

De hinder kan de hele dag aanslepen. In de loop van de dag zijn er gesprekken tussen vakbonden en directie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen