Wielrennen  Elite zonder contract

Jonas Philips begint in Neerijse voor eigen volk aan afscheidstournee: “Mijn vrouw is erg koersminded, anders was ik al vroeger gestopt”

Jonas Philips, hier op een archiefbeeld van enkele seizoenen geleden.© Vel

Door ziekte en mindere vorm miste Jonas Philips (30) zijn seizoenstart, maar nu is hij klaar om er in Neerijse voor eigen volk vol tegen aan te gaan in wat naar eigen zeggen zijn laatste seizoen is.

Ief Vertommen

“Eigenlijk is Neerijse niet mijn eerste koers. Eén week vroeger stond ik al in Budingen aan de start, maar pech zorgde ervoor dat ik halfweg al de remmen moest dichtknijpen”, zegt Jonas Philips die de eerste twee weekends van het nieuwe seizoen aan zich liet voorbijgaan. Normaal was hij in Sint-Joris-Weert van start gegaan.

“Twee redenen die met mekaar hadden te maken lagen aan de basis van dat uitstel”, vertelt Jonas Philips. “Ik werd een paar keer ziek. Je kent dat: de kinderen die de ziektekiemen meebrengen van de crèche. Bovendien was mijn vormpeil te laag. Maar nu voel ik mij klaar om zondag op nauwelijks zes kilometer van mijn deur van jetje te geven.”

“Tijdens mijn laatste seizoen schik ik mij meer dan ooit te concentreren op de wedstrijden in mijn eigen druivenstreek. Mogelijk, en hopelijk, komt daar ook nog de Ronde van Vlaams-Brabant bij waardoor ik mijn unieke record nog wat scherper zou stellen. Ik stond namelijk al twaalf opeenvolgende keren aan de start van deze rittenkoers. Niemand deed ooit beter”, vervolgt Jonas Philips die niettemin besloten heeft er na dit seizoen een punt achter zetten.

Nog geen zege

“Aan het eind van vorig jaar heb ik al overwogen er mee te kappen, maar in overleg met mijn naasten heb ik toch besloten er nog één campagne aan te breien. Ik heb een echtgenote die erg koersminded is. Anders had ik er langer een punt achter gezet. Zij moet, naast de zorg voor twee kleine kinderen en een job, er per slot van rekening ook nog mee instemmen dat ik na mijn werkuren ga trainen. Ook mijn schoonouders staan voor de volle honderd percent achter mij, terwijl zelfs mijn zoontje van drie de koersen leuk begint te vinden.”

“Aan alle mooie liedjes komt evenwel een eind. Voor sommigen is dat vroeg, voor anderen wat later, maar ik voel dat het ook fysiek genoeg begin te worden. Tijd dus om te stoppen, althans wat de competitie betreft, want fietsen voor de fun zal ik wel blijven doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus