Dichtbevolkte Gentse wijk krijgt meer groen en water dankzij unieke samenwerking, maar er verdwijnen parkeerplaatsen

Aan de kerk van Ekkergem werden onlangs al parkeerplaatsen weggehaald voor meer groen.© fvv

Gent -

Een groep buren, de UGent, een basisschool en het Gents Milieufront willen samen meer groen en water naar Ekkergem brengen. De komende drie jaar moet er bijna 1.500 vierkante meter grond onthard worden.

Fien Lakiere

Onder de noemer “Meer groen en water in Ekkergem” start er in de wijk tussen de Watersportbaan, de Nieuwewandeling en de Coupure een unieke samenwerking. Een groep buurtbewoners gaat er samen met de UGent, basisschool Balans en het Gents Milieufront hun buurt vergroenen, ontharden en vernatten.

“De vier partijen zijn allen actief op het grondgebied van Ekkergem en willen nu ook samen werk maken van een groenere en biodiversere wijk”, zegt Irene Govaert van de UGent. “Ze willen niet alleen op hun eigen terreinen samenwerken, maar onderzoeken ook op welke manier er ingrepen kunnen komen op publiek domein.”

Geveltuinen en een groene speelplaats

In de wijk zijn er momenteel twee kleine stadsparkjes en errond is er nu al water en groen aan de Watersportbaan, het Groenevalleipark en de Coupure. Maar de initiatiefnemers willen de komende drie jaar zorgen voor extra bomen, geveltuinen en groenslingers in de hele wijk, en ook de schoolcampussen worden aangepakt.

Op de UGent-campus Coupure wordt verharding weggehaald en zullen parkeerplaatsen verdwijnen. In de plaats komen er bomen, inheemse planten en wadi’s. Ook de hoofdingang van campus Dunant wordt groener, met verschillende plantenzones die het regenwater moeten vasthouden. De lagere school Balans wil dan weer de speelplaats aanpakken met minder stenen, een wadi en meer groen. (lees verder onder foto)

Op deze vier domeinen komt binnenkort meer groen en blauw.© IF

300.000 euro

“De vier partijen gaan kijken hoe ze de bestaande groene zones met elkaar kunnen verbinden, en hoe ze de opgedane ervaringen in de wijk en de stad kunnen verspreiden en verderzetten”, zegt Govaert. “In totaal zullen ze bijna 1.500 vierkante meter ontharden en vergroenen.”

Voor de financiële kant van het project haalden de initiatiefnemers Vlaamse middelen binnen via de projectoproep ‘groenblauwe parels’, goed voor een investering van 300.000 euro in Ekkergem. Woensdagavond werd een kick-off georganiseerd op campus Coupure om het project voor te stellen aan de wijk, personeel en studenten.