Milieuactivist maakt balans op van tien jaar opruimen: “Nog altijd hopen plastic”

Carl Boeckx (tweede rechts) met enkele vrijwilligers tijdens de opruimactie langs de Rupel.© rr

Niel -

Met de lente aangebroken zette milieuactivist Carl Boeckx langs de oevers van de Rupel opnieuw een opruimactie op poten. Na tien jaar maakt hij de balans op. “De situatie verbetert niet”, zucht hij.

Elke lente trekt Carl Boeckx op pad om de oevers van de Rupel schoon te maken, eerst alleen, daarna via een oproep samen met een aantal vrijwilligers. “Zondag hebben we langs de vloedkant van de Rupel over een afstand van ongeveer honderd meter afval verzameld. Na drie uur ruimen ligt het er nog steeds vol. Oneindig veel eigenlijk: dopjes, deksels, potjes, rietjes, aanstekers,... en grotere fragmenten als flessen, bloempotten en emmers. We zagen ook hoe het plastiek fragmenteert tot steeds kleinere stukken. Het is inmiddels tien jaar dat ik de problematiek van plastic langs de Rupel in de kijker zet en de situatie verandert niet.”

Nog altijd veel plastic afval langs de Rupel.© rr

Aan De Vlaamse Waterweg heeft hij intussen de vraag verstuurd wat de visie/het plan van aanpak is om iets aan deze problematiek te doen en of het niet mogelijk is om althans de vloedlijn van de oevers aan te pakken met een stofzuiger die de minuscule deeltjes kan verwijderen.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus