Plan bepaalt hoe Brugge er tegen 2050 moet uitzien: “Mag geen eenheidsworst worden”

Schepen Franky Demon stelde woensdag samen met ruimtelijke planners Nele Verhiest en Tristan Gobyn het Beleidsplan Ruimte Brugge voor. Dat bepaalt wat en waar er gebouwd kan worden, en vooral ook wat niet.© mvn

Brugge -

Brugge heeft een plan klaar voor hoe de stad er tegen 2050 moet uitzien. Dat bepaalt wat en waar er gebouwd kan worden, en vooral ook wat niet. “We gaan erover waken dat niet overal appartementen verrijzen”, zegt schepen Franky Demon (CD&V).

Koen Theuns

Hoe omgaan met de schaarse ruimte die nog rest? Dat is de kernvraag waarop het Beleidsplan Ruimte Brugge een antwoord moet bieden. “We gaan er zuinig, efficiënt en slim mee moeten omspringen”, klinkt het antwoord. Al is dat veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. “We hebben met tal van actoren samengezeten om tot dit plan te komen, van projectontwikkelaars tot erfgoed- en milieuverenigingen. De ene wil niets meer bebouwd zien, de ander wil net meer grond om te kunnen bouwen”, zegt Franky Demon, schepen van Ruimtelijke Ordening.

Huidige woonuitbreidingsgebieden, zoals Sint-Trudo Oost in Assebroek en Zeewege in Lissewege, zullen in ieder geval niet aangesneden kunnen worden. Voor grote ontwikkelingen kijkt de stad in eerste instantie naar de kernstad: het centrum met aansluitend het Kaaidistrict in Sint-Pieters, en Sint-Andries en Sint-Michiels tot aan de expresweg. Al benadrukt Demon dat het niet de bedoeling is dat daar alleen maar appartementen gebouwd worden. “Momenteel bestaat het aanbod voor twee derden uit eengezinswoningen en een derde appartementen: dat blijft ook voor de toekomst de maatstaf. Huisje, tuintje: dat is nog altijd wat zo veel gezinnen willen. Wel willen we meer inzetten op alternatieve woonvormen, zoals cohousing, maar ook kleine starterswoningen.”

Geen eenheidsworst

Verdichten, ofwel met meer wonen op dezelfde oppervlakte, is daarbij een kernbegrip. Maar dat principe geldt zeker niet voor heel Brugge. “Voor de luwere wijken, zoals Male, Ver-Assebroek en Vogelzang maar ook Lissewege, Dudzele en Zwankendamme zijn we meer behoudsgezind”, zegt Demon.” We willen er het open, meer landelijke karakter bewaren. We gaan erover waken dat niet overal appartementen verrijzen, het mag geen eenheidsworst worden.”

Daarnaast wil het stadsbestuur intensiever gebruik van bedrijven-, school- en zorgcampussen stimuleren. Bijvoorbeeld door meer te stapelen of de daken te benutten. “Het Baldr-project in de Dirk Martensstraat, met padelvoorzieningen bovenop het kantoorgebouw, is daar een goed voorbeeld van. Net zoals de fitnesszaal op de bovenverdieping van de Carrefour in Christus-Koning”, zegt Demon.

De Spie en Blankenbergse Steenweg

Tot slot zijn er nog enkele grote onbebouwde zones die tegen 2050 volgens het plan wél nog aangesneden mogen worden, met name Chartreuse en De Spie voor bedrijven en de Blankenbergse Steenweg voor bedrijven en eventueel recreatie. “Dat zijn beleidskeuzes die we in het verleden gemaakt hebben en waar we nu niet meer van afstappen: we willen rechtszekerheid bieden.”

Van eind april tot eind juli loopt een openbaar onderzoek naar Beleidsplan Ruimte Brugge. Het brede publiek kan dan het volledig ontwerp raadplegen en erop reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus