Vlaamse regering kiest Mechelen uit als gaststad om EU-voorzitterschap te vieren

Titelvoerend burgemeester Bart Somers is blij dat Vlaams minister-president Jan Jambon mee zijn schouders zet onder een Vlaams-Europees feest in Mechelen.© BELGA

Mechelen -

Om de start van het EU-voorzitterschap extra luister bij te zetten, organiseert de Vlaamse regering begin 2024 een groot openingsevenement. Mechelen is uitgekozen als gaststad. Het startschot valt samen met Construct Europe, een stadsfestival rond hetzelfde thema.

Sven Van Haezendonck

“Het EU-voorzitterschap geeft ons een unieke kans om Vlaanderen internationaal op de kaart te zetten. Vlamingen zijn vaak te bescheiden over wat ze zelf realiseren”, vertelt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De regering grijpt het voorzitterschap tijdens de eerste zes maanden van volgend jaar aan om de uitstraling van Vlaanderen als sterke regio extra in de verf te zetten. Tegelijk wil ze het bewustzijn van de Vlaming over de Europese Unie aanscherpen.

In de historische binnenstad van Mechelen kan je op zaterdag 6 januari 2024 genieten van een muzikaal, visueel en cultureel stadsfestival met onder andere aandacht voor erfgoed, musea, muziek, circus en dans. ’s Avonds is er een slotshow waar verschillende kunstdisciplines worden gemixt rond de krachtlijnen van het voorzitterschap: innovatie, verbinding en weerbaarheid. “Wij willen iedereen aansporen om in de toekomst zelf de wind van verandering te zijn”, zegt Jambon.

“Onze stad symboliseert Europese waarden”

Titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld), viceminister-president in zijn regering, is trots. “Onze stad symboliseert de Europese waarden van verbinding, diversiteit en vooruitgang”, zegt hij. Niet toevallig valt het evenement samen met het jaar waarin Mechelen Construct Europe organiseert, een stadsfestival om Europa te vieren.

Partners zoals het Hannah Arendt Instituut, kunstencentrum Nona, de Mechelse jeugdwerking J@M en Mechelen Feest maken deel uit van de organisatie. “Mechelen en Vlaanderen hebben elkaar gevonden in een gedeelde ambitie: Europa vieren dicht bij de burger. Dat is wat wij met Construct Europe een jaar lang gaan doen. En feesten met een boodschap, dat is wat we in Mechelen graag doen en goed kunnen”, vertelt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest.

Het openingsfeest zal zich afspelen in musea en op festivals, maar ook in de scholen, in buurten en op pleintjes. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus