Hardleerse cocaïneverslaafde riskeert vier jaar cel na reeks inbraken: “We kennen nog maar het topje van de ijsberg”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aalst -

De 43-jarige D.L. uit Aalst stond woensdag in Dendermonde terecht voor een hele waslijst aan inbraken. “We kennen nog maar het topje van de ijsberg”, zei de procureur. De man riskeert een effectieve celstraf van vier jaar.

Pieter Van Hecke

Tussen februari 2021 en juni 2022 zat de beklaagde nog een celstraf uit voor een reeks inbraken en diefstallen. “Na zijn vrijlating heeft het niet lang geduurd voor hij in zijn oude gewoonten herviel”, zei de procureur. “Vanaf augustus 2022 was hij verantwoordelijk voor een ware inbrakenplaag in Aalst.”

De lijst van slachtoffers was lang, maar de procureur nam toch de tijd om ze op te sommen. Hij stal portefeuilles in dancings, roofde kassa’s leeg van verenigingen, stal geld uit een medische praktijk,...

“Het is een hele boterham”, zei de procureur. “We kennen nog maar het topje van de ijsberg. Ondanks de waslijst aan beschuldigingen blijft de beklaagde alle aantijgingen hardnekkig ontkennen. Enkel als hij in het nauw zit en geconfronteerd wordt met forensisch bewijs en camerabeelden, gaat hij over tot bekentenissen.”

Spaarpotjes

Een van zijn slachtoffers zakte woensdag af naar de correctionele rechtbank om verhaal te halen. “Hij is zeker met 400 euro gaan lopen. Hij stal kleingeld en maakte de spaarpotjes van verschillende verenigingen leeg. Geld dat aan het einde van het jaar door de leden gebruikt zou worden voor een restaurantbezoek”, verklaarde hij.

Toen de beklaagde zelf het woord kreeg, betuigde hij zijn spijt aan de voorzitter. “Ik was opnieuw hervallen in mijn cocaïneverslaving. Mijn situatie was uitzichtloos. Ik heb veel dingen gedaan waar ik spijt van heb, maar ik wil me herpakken. Ik wil een normaal leven leiden en voor mijn gezin kunnen zorgen”, verklaarde hij.

De voorzitter aanhoorde de man maar was sceptisch. “Uw besef komt wel een beetje laat”, zei ze. Volgens het openbaar ministerie is er voor de hardleerse dief maar één oplossing en dat is een effectieve celstraf van vier jaar. Op 4 april velt de voorzitter het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus