Primeur: Imeldaziekenhuis gebruikt artificiële intelligentie om doorbloeding van het hart waar te nemen

Radioloog Rolf Symons bij het MRI-toestel.© Imeldaziekenhuis

Bonheiden -

Sinds kort wordt in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden gebruikt gemaakt van artificiële intelligentie (AI) wanneer radiologen de doorbloeding van het hart willen waarnemen tijdens medische beeldvorming. Een belangrijk voordeel voor de patiënt is dat hierbij geen schadelijke röntgenstralen of invasieve procedures gebruikt worden waarbij men met apparatuur het lichaam binnendringt.

Erik Van Eycken

Op de dienst medische beeldvorming van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden beschikt men voortaan over een nieuwe onderzoekstechniek om de functie en de doorbloeding van de hartspier te beoordelen. “Pijn op de borstkas kan meerdere oorzaken hebben. Een van de belangrijkste is een verminderde doorbloeding van de hartspier. Dat kan veroorzaakt worden door een vernauwing van de grote kransslagaders, de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien, of door een disfunctie van de kleine hartadertjes door verhoogde bloeddruk, obesitas of suikerziekte”, luidt het bij het ziekenhuis.

De radioloog zegt dat er vanaf heden nog betere zorg mogelijk is.© Erik Van Eycken

Nieuwe MRI-technieken

“Dankzij nieuwe MRI-technieken en artificiële intelligentie kan de dienst medische beeldvorming, zonder gebruik van schadelijke röntgenstraling of invasieve procedures, de doorbloeding van de hartspier gedetailleerd beoordelen,” vertelt dr. Rolf Symons, radioloog in het Imeldaziekenhuis. “Na de injectie van medicatie om de bloedvaten van het hart maximaal te openen, kijken we hoeveel bloed naar elke regio van het hart kan gaan. Voorheen moesten we dit visueel kwalitatief beoordelen, wat heel wat ervaring vraagt en enigszins subjectief is. Dankzij het gebruik van artificiële intelligentie (AI) kunnen we dit nu echt kwantitatief doen.”

Dankzij AI kan er nauwkeuriger worden bekeken hoeveel bloed naar elke kamer vloeit.© Imeldaziekenhuis

Afwijkingen opsporen

Deze benadering is vooral interessant om kleine of net wijdverspreide afwijkingen objectief op te sporen. “Bij een diffuse ziekte (wanneer het volledige hart aangetast is, red.) wordt het bij de huidige visuele technieken ironisch genoeg soms moeilijk om de afwijkingen te zien. Klassieke radiologische interpretatie van beelden berust immers nog steeds op visuele analyse van zwart-witbeelden waarbij pathologie donkerder of net lichter voorkomt in vergelijking met normaal weefsel. Als alles even ziek is, heb je geen normale referentie om je analyse op te baseren”, zegt Rolf Symons. “Tijdens hetzelfde onderzoek kan het uitzicht en de functie van het hart beoordeeld worden naast zones van littekenweefsel die kunnen optreden na bijvoorbeeld een hartinfarct of hartspierontsteking.”

Innoverend

“We zijn heel blij dat we door continue innovatie onze rol als referentiecentrum voor hartziekten in België kunnen blijven spelen. Deze AI-implementatie is een uitloper van mijn doctoraatsonderzoek in de Verenigde Staten en het doet me veel plezier dat we hiermee onze patiënten verder kunnen helpen. De resultaten van deze onderzoeken worden multidisciplinair besproken in een intensieve samenwerking met de cardioloog en cardiochirurg om zo tot een optimale behandelingsstrategie te komen voor elke patiënt. Zo kunnen we de patiënt nog betere zorg geven, op maat van zijn of haar lichaam” besluit Rolf Symons.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus