Toerisme Vlaanderen krijgt sleutel van Graventoren en getijdenmolen

De getijdenmolen in Rupelmonde.© archief dvk

Rupelmonde -

De komende 27 jaar krijgt Toerisme Vlaanderen de getijdenmolen in Rupelmonde in erfpacht van de gemeente Kruibeke. De eigenaar van de Graventoren geeft het monument voor 40 jaar in erfpacht. Beide sites worden gerenoveerd.

Dieter Verschooren

Toerisme Vlaanderen heeft nu ook officieel de sleutels in handen van de Graventoren en de getijdenmolen in Rupelmonde. De getijdenmolen is eigendom van de gemeente en de Graventoren is eigendom van de familie Oste. Beide sites zijn dringend aan renovatie toe, waar Toerisme Vlaanderen zich nu voor inzet. Er zijn al verschillende momenten geweest waarbij inwoners en geïnteresseerden hun ideeën kunnen delen over de toekomst van beide sites, want die ligt nog niet vast.

Troeven

Wat wel vast ligt, is dat het verhaal van cartograaf Gérard De Cremer er verteld zal worden. “Deze sites herinneren niet alleen aan één van onze grootste Vlaamse helden uit het verleden, Mercator, pionier van de cartografie en de wereldatlas, maar ook aan de bijzonder rijke geschiedenis van de Rupel en de Scheldevallei”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Zowel de getijdenmolen als de Graventoren zijn symbolen van een tijdperk waarin Rupelmonde door handel in contact kwam met heel Vlaanderen. Het is één van die troeven die we in de nabije toekomst willen uitspelen tegenover bestaande en nieuwe bezoekers uit binnen- en buitenland.”

LEES OOK. Een museum of een bakkerij? Inwoners denken mee na over toekomst Graventoren en getijdenmolen

Samen met de inwoners wordt nu nagedacht over een concrete invulling van beide gebouwen. “Wat we precies gaan doen met de getijdenmolen en de Graventoren weten we op dit moment nog niet, want het is niet zo dat we een kant-en-klaar scenario in onze schuif hebben liggen”, zegt CEO ad interim Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Het is onze bedoeling om de herbestemmingsplannen samen met de lokale gemeenschap te laten rijpen en groeien.”

Beide sites blijven beschikbaar tijdens het herbestemmingstraject, de werken starten ten vroegste in 2025.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus