Bewoners De Lisdodde beschilderen beelden van Opsinjoorke voor Sjarabang: “Hij is de mascotte van de Special Olympics”

De bewoners van De Lisdodde beschilderden vier beelden voor Sjarabang.© Dirk Vertommen

Mechelen -

De bewoners van woonzorgcentrum De Lisdodde in Mechelen nemen opnieuw deel aan de Winkelwandeltentoonstelling van Sjarabang. De editie van dit jaar staat volledig in het teken van de Special Olympics. Daarom beschilderden de rusthuisbewoners enkele beelden van Opsinjoorke.

Stijn Van de Sande

De winkelwandeltentoonstelling is inmiddels een traditie in Mechelen. Voor het project versieren gelegenheidskunstenaars 150 blanco beelden. Die beelden worden nadien tentoongesteld in de etalages van lokale handelaars en later geveild. De opbrengst gaat naar de vzw Sjarabang, een kunstatelier voor mensen met en zonder beperking. De voorbije jaren ging het telkens om dierenbeelden, maar dit keer koos Sjarabang voor een ander figuur.

“De nationale spelen van de Special Olympics vinden dit jaar plaats in Mechelen”, klinkt het bij de initiatiefnemers. “Daarom kozen we voor polyester-beelden van Opsinjoorke. Het is een gekend figuur uit de Mechelse folklore en de mascotte van de nationale spelen. Iedereen die graag een kunstwerk maakt, mag meedoen. Maar in eerste instantie is het initiatief voornamelijk gericht op mensen met een zorgbehoefte, zoals mensen met een beperking of bewoners van woonzorgcentra.”

De gedecoreerde beelden werden woensdag getoond.© Dirk Vertommen

Daarom namen ook de bewoners van wzc De Lisdodde in Mechelen opnieuw deel. Zij werkten de voorbije jaren al samen met Sjarabang en beschilderen een viertal beelden van Opsinjoorke. “Via deze mooie samenwerking brengen we niet alleen kunst en cultuur naar onze bewoners”, zegt Jeroen Baeten (N-VA), voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. “Het geeft hen ook de kans en een platform om hun artistieke talenten te uiten en te tonen aan de Mechelse gemeenschap.”

“Per afdeling gingen de bewoners aan de slag om een Opsinjoorke te beschilderen en te decoreren”, zegt ondervoorzitter Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “De kleurrijke ontwerpen brachten hem als het ware tot leven. Het ontspannende effect en samenhorigheidsgevoel van deze creatieve activiteiten zijn niet te onderschatten. Ze kunnen positief bijdragen aan de geestelijke gezondheid en het welzijn van onze bewoners. Daarom vinden wij het zo belangrijk om in te zetten op dergelijke activiteiten.”

De winkelwandeltentoonstelling van Sjarabang staat in het teken van de Special Olympics.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus