Man weigert psychiatrisch onderzoek, maar wil niet geïnterneerd worden voor stuntelige overval op nachtwinkel

Brugge -

Een 31-jarige man uit Brugge wil gestraft worden voor een overval op een nachtwinkel met een keukenmes. De man werd in eerste aanleg geïnterneerd omdat hij kampt met waanbeelden.

Olivier Scheir

Op 13 september 2021 haalde Frederick W. (30) aan de kassa van een Brugse nachtwinkel een keukenmes boven. Hij bedreigde de uitbater en ging ervandoor met enkele blikjes drank en wat tabakswaren. De uitbater ging hem evenwel achterna en kreeg daarbij de hulp van enkele passanten.

W. kwam ten val, waarop hij de omstanders met het mes bedreigde. Toch ging hij schijnbaar akkoord om alsnog de rekening te betalen. Maar uiteindelijk nam hij opnieuw de benen. De politie kon hem even later inrekenen en in zijn broek werd nog een tweede mes aangetroffen. W. beweerde dat hij de feiten moest plegen van een bende Albanezen, maar gaf later toe dat dit een verzinsel was.

Volgens de gerechtspsychiater kampt W. met waanbeelden. De rechtbank volgde die visie en interneerde de man. Maar een andere psychiater, aangesteld door zijn advocaat, kwam tot de vaststelling dat hij niet meer aan psychoses lijdt. Het hof van beroep stelde daarom een college van deskundigen aan, maar de man weigerde hen te ontmoeten. Intussen weigert de man ook het bezoek van zijn advocaat en bewindvoerder in de gevangenis. Voor het openbaar ministerie is het dan ook duidelijk dat de man moet geïnterneerd worden. Zijn advocaat blijft erbij dat de man wel toerekeningsvatbaar is, en gestraft moet worden. Uitspraak op 26 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus