Kan afgelaste Queer Iftar toch doorgaan met extra beveiliging? Volgens organisatie niet: “Zo creëer je geen safer space”

De Roma en organisatie Merhaba maakten dinsdag bekend dat ze hun evenement Queer Iftar niet laten doorgaan omdat ze de veiligheid niet zouden kunnen garanderen. Dat nieuws lokte veel verontwaardigde reacties uit. Velen pleiten ervoor om het evenement wel door te laten gaan, desnoods met meer beveiliging aan de deur. Maar dat is geen optie. “Zo creëer je geen safer space”, licht Merhaba toe.

Bron: BELGA

Als antwoord op alle reacties die verschenen in de media laat Merhaba weten dat ze er op dit moment vooral willen zijn voor hun vrijwilligers en de mensen die hen nodig hebben. Ze laten ook weten dat een verhoogde beveiliging zoals extra politie aan de deur geen optie is. “Iftar is gericht op een gezellig en fijn samenzijn in een veilige omgeving. Met beveiliging aan de deur creëer je een geen safer space. Integendeel, het kan mensen juist angstig maken. Dat is niet de bedoeling”, klinkt het.

Merhaba verwijst ook vooral naar het statement dat ze op hun website plaatsten samen met De Roma. “Wij, De Roma en Merhaba wilden met de Queer Iftar een veilige ruimte creëren voor moslims uit de LGBTQIA+community om deze traditie te vieren”, valt er te lezen.

Daarin staat ook dat beide partijen de beleving en het wederzijds respect willen ondersteunen “zonder provocaties en met de nodige gedragsregels om ieders veiligheid te garanderen”.

“Dit betekent niet dat we het onderwerp niet meer zullen aansnijden”, gaat het verder. “Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment.” De organisatie wenste niet te reageren op de vraag of Queer Iftar toch zou doorgaan en of er een ander evenement in de plaats zou komen.

Vanderlinden en Fedactio nodigen lgbtqia+-gemeenschap uit

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en de Federatie van Actieve Verenigingen Fedactio nodigen de lgbtqia+-gemeenschap uit om samen iftar te vieren, nu het evenement in de Roma is geannuleerd. Dat laat de CD&V-minister woensdag weten in een persbericht. De lgbtqia+-gemeenschap heeft de uitnodiging alvast warm onthaald, aldus minister Verlinden. De viering vindt donderdagavond plaats in het Hilton Hotel in Antwerpen. Fedactio neemt de inschrijvingen en praktische organisatie verder op.

De lgbtqia+-gemeenschap nam in 2019 al deel aan een iftar georganiseerd door Fedactio. “We hebben goede ervaringen gehad in 2019, het was een heel aangenaam en een fijn samenzijn. Op onze iftar schuiven er heel wat verschillende geloofsgemeenschappen aan. We zetten graag enkele tafels bij zodat iedereen zich welkom voelt”, zegt Ibrahim Anaz van Fedactio Antwerpen.

“Op de eerste dag van de ramadan willen we graag zo veel mogelijk mensen samenbrengen, over geloofsovertuiging en seksuele geaardheid heen”, zegt minister Verlinden. “Ik kijk ernaar uit om met vele mensen morgen iftar te vieren.”

 (emke)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen