Paddentrek in aantocht, stad plaatst borden: “Wees extra oplettend”

Schepen van Dierenwelzijn Caroline De Meerleer en van Natuur Katrien Beulens (beiden N-VA) bij een van de verkeersborden die waarschuwen voor de jaarlijkse paddentrek.© IF

Aalst -

Op landelijke locaties heeft de stad ingrepen gedaan om de paddentrek makkelijker te maken. Nu het lente is, komt die stilaan weer op gang. Schepen van Natuur en Duurzaamheid Katrien Beulens en schepen van Dierenwelzijn Caroline De Meerleer (beiden N-VA) doen ook een oproep naar automobilisten: “Wees alstublieft extra oplettend vanaf valavond.”

Leen De Smedt

Om zich voort te planten, ontwaken heel wat padden dezer dagen uit hun winterslaap om naar een poel of vijver te trekken. Hun natuurlijke drang zorgt ervoor dat ze een gevaarlijke trektocht ondernemen vanuit weilanden of gazons.

Op de eerder landelijke locaties heeft de stad tijdelijke ingrepen gedaan die het makkelijker maken om de dieren veilig te laten oversteken. “In de Meersstraat in Gijzegem zet de Groendienst tijdelijke schermen”, zegt schepen Beulens (N-VA). “De dieren komen in emmers terecht en worden door vrijwilligers van Natuurpunt en leerlingen van De Speelplaneet overgezet. In de Blektestraat en Vijverstraat in Hofstade is er een permanente geleidingwand naar een ecoduct. Een opening die onze Groendienst toelaat om het natte weiland te maaien, wordt jaarlijks afgezet met een tijdelijk scherm.”

Maar padden en kikkers bevinden zich ook in het centrum van de stad, bijvoorbeeld aan het Koningin Astrid Park. “In tegenstelling tot in de deelgemeenten zijn er jammer genoeg niet onmiddellijk infrastructurele ingrepen mogelijk om de oversteek veiliger te maken”, aldus schepen De Meerleer. “Ik trek ’s avonds zelf op pad om hen een handje te helpen, maar wil ook de chauffeurs vragen om voldoende traag te rijden en oplettend zijn.”

De locaties waar de paddentrek zich vooral manifesteert, worden in Aalst aangegeven met een speciaal verkeersbord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus