Begonnen als experiment na coronacrisis, maar inmiddels is Parkenparade heuse toeristische topper: “Onze prachtige tuinen en kastelen zijn enorme troeven”

Het prachtige kasteelpark van Groot-Bijgaarden was het decor voor de voorstelling van Parkenparade.© jvi

Vlaams-Brabant -

Toerisme Vlaams-Brabant lanceert een nieuwe editie van de ParkenParade. Met dit initiatief worden de kastelen, parken en tuinen van de Groene Gordel van april tot en met juni in de schijnwerpers gezet.

Joost Van Liefferinge

“Wat in 2021 begon als een experiment na de coronaperiode is nu een blijver geworden”, zegt een fiere Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor toerisme. “Onze ParkenParade komt terug tijdens de start van de paasvakantie en duurt tot het eerste weekend van juli.”

Met het evenement trekt Toerisme Vlaams-Brabant opnieuw de kaart van de kastelen, parken en tuinen in de Groene Gordel. In deze regio rond Brussel nemen zowel toeristische toppers, zoals het kasteel van Groot-Bijgaarden, Felix-art museum, museumtuin van Gaasbeek, Plantentuin van Meise of de rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw deel. Maar op het programma staan ook ‘verborgen parels’ zoals Art Valley uit Herne en Beeldentuin Tom Frantzen uit Overijse.

Gedeputeerde Coppens stelt vast dat het evenement jaar na jaar groeit. “We mogen dan ook heel trots en fier zijn op dit levend erfgoed”, aldus Coppens. “Onze regio heeft enorm veel te bieden, en al zeker op het vlak van kastelen en parken. Maar we zijn vaak nog veel te bescheiden. In vele andere landen, waaronder Engeland, had men uit die troeven al veel langer groot commercieel voordeel gehaald.”

Arrangementen

Maar die boodschap blijken ze in Vlaams-Brabant dus ook meer dan begrepen te hebben. “Het aanbod van de ParkenParade is zo groot omdat liefhebbers een nacht langer kunnen blijven in één van de vele B&B’s die de regio rijk is. Zij werkten arrangementen uit die je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant kan ontdekken”, gaat Gunther Coppens verder. “Op deze website vinden ze alle informatie over de parken en tuinen en kastelen, de wandelingen en fietstochten en de extra activiteiten.”

De ParkenParade is een feel good-concept dat inspeelt op mentale veerkracht. “Door naar buiten te gaan, te genieten van de eerste zonnestralen en tot rust te komen versterkt men zijn innerlijke weerbaarheid”, aldus Coppens. “Hiervoor ontwikkelde Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de gemeenten en ondernemers uit de regio, een concept waarbij men individueel of in groep het geluk kan beproeven in een groene omgeving. We geloven dan ook dat lokale en toeristische belangen perfect kunnen samenlopen. Toerisme op een creatieve en duurzame manier ontwikkelen is de toekomst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus