Shorttrackers Hanne en Stijn Desmet tweede keer gehuldigd in stadhuis: “Mechelen blijft onze thuisstad”

Stijn en Hanne Desmet werden opnieuw in de bloemetjes gezet in het Mechelse stadhuis.© Leen Van de Sande

Mechelen -

Shorttrackers Hanne en Stijn Desmet werden woensdag gehuldigd op het stadhuis van hun thuisstad Mechelen. Het is al de tweede keer in minder dan een jaar tijd dat de snelschaatsers in de bloemetjes worden gezet. “We komen niet zo vaak in Mechelen, maar worden hier altijd warm ontvangen”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

In april 2022 nodigde het Mechelse stadsbestuur de shorttrackers Hanne en Stijn Desmet voor het eerst uit voor een huldiging op het stadhuis. Dat gebeurde toen onder meer naar aanleiding van de prestaties van de broer en zus op de Olympische Winterspelen. Hanne veroverde er een bronzen medaille op de 1.000 meter. Afgelopen seizoen waren de Maneblussers dan weer goed voor verschillende medailles op het Wereld-, Europees en Belgisch kampioenschap.

“De Olympische Spelen waren een absoluut hoogtepunt, maar Stijn en Hanne bevestigden de voorbije maanden hun plekje aan de wereldtop”, zegt schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Het gebeurt niet vaak dat sporters twee keer gehuldigd worden. En al zeker niet op zo’n korte tijd. Maar de mooie prestaties van deze twee Mechelse schaatsers rechtvaardigen dit. Ze zetten Mechelen en België op de wereldkaart in een sport waarvan velen van ons anderhalf jaar geleden nog nooit gehoord hadden. Het zijn fantastische ambassadeurs voor onze stad en ons land.”

“Het zijn fantastische ambassadeurs voor onze stad”, zegt sportschepen Abdrahman Labsir.© Leen Van de Sande

Hanne en Stijn Desmet verblijven vooral in Nederland of op internationale toernooien, maar sinds vorige week logeren ze opnieuw bij hun mama in Mechelen. “We proberen regelmatig eens op bezoek te komen, maar eigenlijk zijn we niet zo vaak meer in Mechelen”, zeggen de broer en zus. “Toch blijven we voor altijd verbonden aan de stad. We zijn hier opgegroeid en mama woont er nog steeds. Het is dan ook fijn om op deze warme manier ontvangen te worden. We schaatsen niet voor de huldigingen, maar het is wel leuk dat onze prestaties gewaardeerd worden.”

De komende weken genieten de shorttrackers van een welverdiende vakantie. “We laten het ijs voorlopig even links liggen”, zegt Stijn. “In april beginnen we stilaan terug op te bouwen en een maand later zal ik opnieuw de schaatsen aanbinden. Daarna beginnen de voorbereidingen op het nieuwe seizoen, dat in de winter start. Via de Wereldbekers willen we ons plaatsen voor alle grote wedstrijden, met het WK en EK als belangrijkste doelen. We willen verder bouwen op de voorbije jaren, het shorttrack nog bekender maken en meer jongeren inspireren om ook te schaatsen.”

Special Olympics

De kans bestaat dat Hanne en Stijn in mei opnieuw even afzakken naar hun geboortestad. Ze werden door sportschepen Labsir namelijk uitgenodigd op de Special Olympics. De nationale spelen voor mensen met een verstandelijke beperking vinden tijdens het verlengde Hemelvaartsweekend plaats in Mechelen. “Ik moet nog eens in mijn agenda kijken, maar als het kan wil ik zeker op de uitnodiging ingaan. Het is een heel warm initiatief waar ik graag bij wil zijn”, zegt Hanne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus