Cannabisplantage onder tuinhuis met gestolen elektriciteit van buurman: dealer krijgt 18 maanden celstraf

Themabeeld.© blg

Scherpenheuvel-Zichem -

Een man uit Scherpenheuvel-Zichem is veroordeeld voor het dealen en kweken van cannabis. De dealer was actief in de kelder van zijn tuinhuis. De plantage met 141 plantjes hield hij draaiende met gestolen elektriciteit van zijn buurman.

Sam Coremans

De politie ontving op 6 december 2021 een melding over Johan F. Hij zou marihuana kweken en verkopen. Een elektriciteits- en warmtemeting wekte nog meer argwaan bij de politie. Daarnaast bleek uit een telefonieonderzoek dat de man geregeld tripjes maakte naar Nederland.

Reden genoeg voor een huiszoeking. De politie viel op 2 februari 2022 binnen bij de man in Scherpenheuvel-Zichem. Onder het tuinhuis trof de politie een kelder aan met 141 cannabisplanten en toebehoren. Fluvius kon ook vaststellen dat een elektriciteitskabel vertrok in het tuinhuis. Die liep onder het wegdek naar de overbuur van de beklaagde. Op die manier stal hij elektriciteit voor zijn illegale praktijken.

Tijdens zijn verhoor gaf de beklaagde alle feiten toe. Hij teelde cannabis en trok met de opbrengsten naar Nederland. Het handeltje zou opgestart zijn op 1 juli 2021. Naar eigen zeggen teelde en verkocht hij de drugs uit financiële overwegingen. F. wou zijn schulden afbetalen en de woning die hij bouwt afwerken met de opbrengsten.

Vrijwilligerswerk

Ondertussen zou Johan F. zijn crimineel verleden achter zich hebben gelaten en vrijwilligerswerk doen. “Gelet op de aard en de ernst van de feiten”, legt de rechtbank hem een gevangenisstraf van 18 maanden en een geldboete van 8.000 euro op.

De rechtbank verleent wel uitstel voor de helft van de straf en het grootste deel van de geldboete. De winst van het drugshandeltje ziet hij volledig verbeurdverklaard. Daar mag hij zijn portemonnee serieus voor opentrekken, want de rechtbank schat zijn winsten in op 28.350 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus