Erfgoedraad zoekt ‘figuranten’ voor herdenking Kontichse slachtofffers bombardement Mortsel

De ravage na het bombardement op 5 april 1943.© rr

Kontich -

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Mortsel werd getroffen door een zwaar bombardement. Onder de slachtoffers waren ook meer dan dertig inwoners uit Kontich. Naar aanleiding daarvan organiseert de Erfgoedraad een dodenwake op de begraafplaats in Kontich.

Op 5 april 1943 rond halfvier in de namiddag werd Mortsel getroffen door een geallieerd bombardement. Doel was om de Duitse Erla vliegtuigenfabriek aan de Vredebaan te treffen, maar de bommen vielen vooral in het centrum met als trieste balans 936 doden onder wie meer dan 250 kinderen, meer dan 1.000 gewonden en honderden woningen in puin. Bij de dodelijke slachtoffers waren er 34 afkomstig van Kontich.

Op de begraafplaats in Kontich wordt op 5 april om 9u een dodenwake gehouden waarbij de namen van de slachtoffers worden afgeroepen. De werkgroep Vrede van de Erfgoedraad wil de mensen achter deze namen een gezicht geven. Daarvoor zijn 34 vrijwilligers nodig die een naambordje willen dragen van een slachtoffer. In de namiddag worden de naambordjes meegenomen naar de herdenking in Mortsel. Wie wil deelnemen aan de plechtigheid, kan een mailtje sturen naar erfgoedraad@kontich.be.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus