BimSem ontvangt 2.500 euro van provincie om speelplaats te vergroenen: “We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden”

De school ontving een cheque van 2.500 euro voor het project Groene Oase van de provincie.© Dirk Vertommen

Mechelen -

Het provinciebestuur overhandigde woensdag een cheque van 2.500 euro aan de Mechelse school BimSem voor het project Groene Oase. Met dat geld maakt de school werk van enkele vergroeningsprojecten. Zo komen er hagen en bomen en wordt de buitenklas opgewaardeerd. De leerlingen steken daarbij zelf de handen uit de mouwen.

Stijn Van de Sande

Met het project Groene Oases wil de provincie Antwerpen scholen aanmoedigen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen. Al meer dan honderd scholen schreven zich in. Ook BimSem in Mechelen stelde zich kandidaat voor het project en ontving woensdag een bedrag van 2.500 euro. Op die manier wordt een deel van de investeringskost betaald door de provincie, die samen met de Regionale Landschappen voor de coördinatie en uitvoering zorgt.

“2.500 euro is misschien niet het grootste bedrag, toch kan het een belangrijke bijdrage leveren”, zegt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes (N-VA). “BimSem zal met dit project de klimaatproblematiek niet oplossen, maar wel haar steentje bijdragen en de leerlingen er bewust over maken. Het is belangrijk om scholieren te betrekken bij de natuur en hen het belang ervan te doen inzien. Dat besef nemen ze mee in de rest van hun leven. Want uit studies blijkt dat jongeren steeds minder contact hebben met de natuur.”

Uitdagingen

Met het geld zal BimSem extra hagen, bodembedekkers en bomen aanplanten op de recent vernieuwde speelplaats. De bestaande plantvakken worden ook uitgebreid en de buitenklas wordt verder opgewaardeerd. “Op een school met 1.200 leerlingen in het centrum van de stad vormt ruimte vaak een grote uitdaging”, zegt directeur Jürgen Huyghe. “Maar klimaatadaptatie en vergroening liggen ons na aan het hart. Daarom proberen we zo veel mogelijk kleine ingrepen uit te voeren en zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om te vergroenen.”

De buitenklas van de school wordt verder opgewaardeerd.© Dirk Vertommen

Ook de scholieren denken er mee over na. Dat gebeurt binnen het keuzevak Milieu op School (MOS). “We hebben al verschillende acties ondernomen”, aldus de leerlingen van het zesde jaar. “Zo hebben we hagen aangeplant en zijn we de schoolomgeving gaan opruimen. Dat leverde enkele grote emmers vol afval op. We sensibiliseren ook, onder meer aan de hand van milieulessen in andere klassen. En we hebben ook nagedacht over hoe we binnen het project Groene Oase de school verder van planten en bomen konden voorzien.”

De komende dagen en weken gaan de jongeren ook zelf aan de slag. Zo worden de nieuwe hagen op de speelplaats aangeplant door de leerlingen. “Het is een heel actueel thema, maar het is vooral ook erg belangrijk”, zeggen de scholieren. “Daarnaast vinden we het ook erg interessant om op school over de klimaatproblematiek en milieuzorg te kunnen leren en zelf ons steentje bij te dragen.”

Op de recent vernieuwde speelplaats van de school komen extra hagen en bomen.© Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus