Andreas (12) wint pianowedstrijd en mag podium op met grote held: “Ik speel vaak ’s ochtends. Mijn ouders hebben geen wekker nodig”

Andreas Van Overbeke© IF

De Pinte/Gent/Destelbergen -

De volgende Mozart komt misschien uit De Pinte. De 12-jarige Andreas Van Overbeke is een van de vier winnaars van de World Piano Day en mag eind maart het podium op met de bekende dirigent en componist Dirk Brossé.

Sander Luyten

Iets meer dan vijf minuten. Meer had Andreas Van Overbeke niet nodig om in de muziekschool van Hamme de jury van de World Piano Day te overtuigen van zijn kunnen. Hij speelde vakkundig, maar vooral met veel emotie het eerste deel van de Moonlight sonate van Beethoven. De jonge pianist won in zijn leeftijdscategorie en mag op 29 maart optreden tijdens Amuz Antwerpen, een festival dat muziek, hedendaagse kunst en monumentaal erfgoed in de kijker zet.

“Ik mag daar samen spelen met Dirk Brossé, een van mijn helden”, zegt Andreas dolgelukkig. “Het is in een zaal voor 400 mensen dus ik zal wel wat zenuwachtig zijn, maar eens achter de piano word ik rustig.” Mama Marieke Hermie is apetrots: “Tijdens het voorprogramma van het Meanderfestival vorig jaar, zak ik mensen in tranen door zijn concert. Hopelijk kan Andreas opnieuw beroeren”.

Steinway

Andreas speelt al zes jaar piano en volgt les aan de muziekschool van De Pinte. “Ik heb een zeer goede band met mijn eerste pianolerares en zij zei me dat ik me moest inschrijven voor de auditie”, zegt Andreas. Samen met zijn mama nam de tiener een video op bij Piano’s Maene in Gent, omdat daar een Steinway-piano stond. “Er waren een paar takes nodig omdat er klanten in de winkel kwamen, maar uiteindelijk is alles goed gekomen”, zegt zijn mama Marieke Hermie.

Behalve klassieke stukken speelt Andreas ook graag jazz, blues en pop, maar het liefste van al creëert de student Latijn aan Don Bosco Zwijnaarde eigen stukken. “Onlangs had zijn zus een tekst geschreven en daar heeft Andreas dan muziek onder gezet. Dat was een mooi familiemoment”, vertelt zijn mama. “Hij mag natuurlijk professioneel pianist worden, maar moet ook zijn diploma halen. Een plan B is belangrijk.”

Wekker

“Ik ga alle kansen grijpen die passeren en hopelijk beland ik in een leuke band”, zegt Andreas. “Ik blijf sowieso veel oefenen. Elke dag wil ik een beetje beter worden. De piano staat in de woonkamer en ik speel vooral ’s ochtends. Mijn ouders hebben geen wekker nodig om wakker te worden.”

World Piano Day werd enkele jaren geleden in het leven geroepen door de wereldberoemde Duitse muzikant en componist Nils Frahm, een van de headliners tijdens Gent Jazz in juli. In Vlaanderen was de wedstrijd in Hamme, getrokken door pianist en componist Johan Famaey, het eerste grote evenement. “Het wordt een terugkerende wedstrijd. Het concert met Dirk Brossé valt trouwens niet toevallig net op World Piano Day”, zegt Famaey.

INFO: www.worldpianoday.be