Voetbal 1ste nationale Winkel Sport

Na twee dure vluchten én geslaagde test in Zweden blijft doelman Arne met lege handen achter: “Mijn vriendin was er niet goed van”

Arne Galens: “Ik wil wel een stap zetten, maar het moet de juiste zijn.”© Bart Vandenbroucke

Doelman Arne Galens had nu in Turkije op stage kunnen zitten met het Zweedse Ariana FC, maar vorige zondag zat hij gewoon op de bank bij Winkel Sport tegen Antwerp B. Twee dure vluchten en een goede test ten spijt leverden de keeper toch geen contract op bij de Zweedse derdeklasser. “Mijn Zweedse vriendin was er niet goed van.”

Koen Verdruye

Er was eens een Zweeds meisje dat gek was van paarden en ook in België kwam rijden. Ze liep een jonge student en talentvolle doelman tegen het lijf en ze werden een koppel. Al twee jaar nu is Arne Galens (24) samen met zijn Zweedse vriendin. De tweede doelman van Winkel Sport leerde haar land kennen en kon er onlangs een test versieren bij komeetclub Ariana FC.

In recordtijd klom de club omhoog naar derde klasse en werkt straks zelfs de wedstrijden in het stadion van FC Malmö af. Galens vloog vorige week voor de tweede keer richting Zweden om te testen. “Een dure zaak, want ik moest zelfs mijn tickets kopen. Ik boekte pas op zondag en moest maandag al vertrekken en betaalde dus veel geld. Gelukkig kon ik bij de ouders van mijn vriendin logeren.”

Twijfel

Galens moest testen in extreem moeilijke omstandigheden. “We speelden tegen een tweedeklasser, maar er stond enorm veel wind. Het was storm, nog nooit had ik zoiets meegemaakt. Ik speelde wel goed en pakte een vijftal goeie ballen. De club besloot mij een contract te geven, maar ik moest snel beslissen. Ik heb toen vlug alles op een rijtje gezet. Naast de voordelen begon ik ook de nadelen te zien. Het was geen slecht contract, maar je moet er wel van leven, een appartement van betalen en de vluchten naar huis. En er zijn ook mijn studies. Ik heb hier het topsportstatuut aangevraagd, maar met Zweden bleek er geen samenwerking te bestaan. En examens in juni afleggen zou moeilijk zijn, want dan start ginds de competitie.”

Galens begon te twijfelen. Hij zou wel eindelijk aan spelen toekomen, maar moest hij daarvoor alles opgeven? De club wilde ook dat hij per direct meevloog op stage naar Turkije. “Ik legde uit dat dit onmogelijk was voor mij omdat ik ook nog onder contract lig bij Winkel tot eind dit seizoen. Er was intussen ook een Nederlander zonder ploeg aangekomen en hij trok finaal mee naar Turkije.”

Speelkansen doorslaggevend

Galens bleef verweesd en zonder geld achter. “Ik ben een ervaring rijker, maar ook een pak geld kwijt. Mijn vriendin was er niet goed van en snapte er ook niks van. Zij zit in de wereld van de paarden, maar kent niet zoveel van voetbal. Ik legde haar uit dat ik van niks verbaasd opkeek en je in voetbal alles mag verwachten. Ik wil wel een stap zetten, maar het moet de juiste zijn.”

Bij Winkel is Galens einde contract en hij tekende niet bij. “Ik moet nu aan spelen toekomen. Ik voel mij er ook klaar voor. Er is wat interesse en dat is plezant, maar de factor speelkansen zal dit keer wel doorslaggevend zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus