Van voetbaltickets tot Spaanse hesp: krant onthult waslijst aan cadeaus die voormalige scheidsrechtersbaas (met geld van Barça) kocht voor refs

© AFP

De corruptiezaak tegen Barcelona blijft het Spaanse voetbal domineren. De voormalige vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie, José Maria Enriquez Negreira, is ondervraagd. Hij moest onder meer uitleggen waarom de Catalaanse club hem jarenlang stevige geldsommen betaalde. Gewoon voor “technisch advies”, zei hij. De Spaanse krant El Mundo onthulde woensdag nochtans een waslijst aan geschenken die hij met het geld van Barça voor de scheidsrechters gekocht zou hebben. Negreira heeft voor alles een verklaring.

Jonas Withouck

Tussen 2001 en 2018 zou José Maria Enriquez Negreira in totaal meer dan acht miljoen euro gekregen hebben van Barcelona. Maar wat gaf hij de club dan in de plaats? “Ik heb wedstrijden bekeken en de club geïnformeerd waarom bepaalde beslissingen werden genomen door de scheidsrechters in kwestie”, beweert de voormalige vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie in Spanje.

“Barcelona was volgens mij van mening dat ze benadeeld werden en dat andere teams juist bevoordeeld werden. Mijn werk was om mijn mening te geven over de arbitrage, technisch advies. Wat Barcelona wilde, was neutraliteit rondom de scheidsrechters.”

Contractbreuk

En waarom stopten de betalingen in 2018, het moment waarop Negreira aftrad bij de scheidsrechterscommissie? “Dat heeft Barcelona toen besloten. Maar ik stuurde de club daarover zelfs een brief waarin ik klaagde over contractbreuk.”

Van voetbaltickets tot Spaanse hesp

Op de vraag of hij ooit een (ex-)scheidsrechter betaalde met het geld van Barcelona was zijn antwoord kort en bondig: “Nee.” Maar volgens de Spaanse krant El Mundo kocht Negreira er geschenken mee voor de refs. De krant onthulde een waslijst aan cadeaus die hij via zijn bedrijf kon aftrekken van de belastingen: van tickets voor wedstrijden tot dure Spaanse hespen, strandparasols en koeltassen. Maar ook wijn, likeur, snoep en kaas. Bovendien zou Negreira de refs meegenomen hebben naar de beste visrestaurants in Barcelona en Madrid om daar voor meer dan 2.000 euro per keer te gaan eten.

Negreira zelf heeft voor alles een uitleg. Zo verklaarde hij dat de attenties gewoon uit zichzelf kwamen en dat ze in vele gevallen ook terugbetaald werden via bankoverschrijvingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

El Mundo deelde zelfs kopieën van facturen.© El Mundo

© El Mundo

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen