Voetbal 3de provinciale A Vamos Zandvoorde

Vamos Zandvoorde heeft volgend seizoen geen A-ploeg meer: “We trekken resoluut de kaart van de jeugd”

Voorzitter Hugo Gevaert is uiteraard niet blij met de gang van zaken bij zijn club.© Rudy Declerck

Na een rampzalige jaargang besliste het bestuur van Vamos Zandvoorde onlangs om volgend seizoen niet langer een fanionploeg tussen de lijnen te brengen. Hoe het in de nabije toekomst verder moet met de club, is voor niemand heel duidelijk.

Philippe Decruynaere

Het zijn moeilijke tijden voor Hugo Gevaert, voorzitter van Vamos Zandvoorde. Toen hij vijf jaar geleden besliste om als gepensioneerd schooldirecteur een deel van zijn vrije tijd te investeren in de lokale voetbalvereniging, had hij er geen flauw idee van dat hij ooit de fanionploeg zou moeten opdoeken. “Ik wist dat het een lang en moeilijk seizoen zou worden. Tijdens de voorbereiding kwamen een groot aantal jongens van het beloftenteam niet meer opdagen en beslisten plots verschillende spelers van de fanionploeg om te stoppen. Daar sta je dan als bestuur. Vermits veel spelers na dit seizoen vertrekken of de schoenen aan de haak hangen, heeft het geen zin meer om nog langer tijd en energie te investeren in een A-ploeg.”

“We trekken resoluut de kaart van de jeugd”, gaat Gevaert verder. “De audit van de jeugdploegen, die we lieten uitvoeren door Voetbal Vlaanderen, heeft ons heel wat nuttige tips opgeleverd voor de toekomst. Ik zie het verbreden van de doelgroepen voor onze jeugdspelers wel zitten. G-voetbal en een meisjesteam behoren tot de toekomstplannen van het bestuur. Het zal ook belangrijk zijn om in de komende jaren op het niveau van de beloften samen te werken met de andere Oostendse voetbalverenigingen.”

Op de vraag of hij ontgoocheld is in de huidige gang van zaken bij zijn club, blijft de voorzitter liever op de vlakte. “Van deze situatie word je niet echt blij. Ik hoor van bestuursleden van andere clubs dat ook zij ervaren dat de mentaliteit bij heel wat volwassen spelers al enkele jaren niet meer dezelfde is. Voetbal is geen prioriteit meer in hun leven en moet wijken voor heel wat andere zaken. Het heeft geen zin om hierover te zeuren, want dat brengt ons geen stap verder.”

Triestige zaak

Coach Jean-Claude Decat heeft wel een duidelijke mening over de gebeurtenissen van de voorbije maanden. “Het is een triestige zaak. Ik ben zowel ontgoocheld in mijn spelers als in het bestuur. Jongens die afbellen op de dag van de wedstrijd of die niet verwittigen wanneer ze niet komen trainen, je zal het maar meemaken als coach. Ook het bestuur heeft boter op het hoofd door onvoldoende te anticiperen op een situatie die het zag aankomen. Als je weet dat spelers vertrekken, moet je tijdig uitkijken naar versterking. Dat is niet gebeurd.”

“Hoe het nu verder moet, weet ik niet”, gaat Decat verder. “Ik zie het niet snel gebeuren dat er opnieuw een fanionploeg op het veld zal staan. U17 is de oudste leeftijdsgroep in de bovenbouw. Het duurt nog even voor die jongens klaar zijn voor het grote werk. Ik verneem van het bestuur dat er plannen zijn om te investeren in de jeugd, maar hoe dit concreet zal gebeuren, heb ik nog van niemand gehoord.”

Voorzitter Hugo Gevaert blijft echter positief. “We hebben enkele jonge mensen kunnen overtuigen om in het bestuur te stappen en dat is niet onbelangrijk voor het voortbestaan van de club. Ik geloof in een herstart voor Vamos Zandvoorde. We moeten de negatieve spiraal waarin we momenteel zitten, ombuigen en de juiste beslissingen nemen voor de toekomst van de club.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus