Groepsaankoop van regentonnen blijkt groot succes: “In 2022 al meer dan 140.000 liter regenwater opgevangen”

© if

Pajottenland -

Inwoners van tien deelnemende gemeenten konden vorig jaar intekenen op een groepsaankoop van watertonnen van Haviland. Zo kon 140.000 liter water worden opgevangen. Ook dit jaar lanceert Haviland opnieuw de groepsaankoop.

Matthias Vanhamme

De regentonnen zijn niet enkel handig om in droge zomers de plantjes water te geven of de auto te wassen, ze creëren ook een belangrijke buffercapaciteit bij mogelijke wateroverlast. “Ik ben zeer tevreden met het resultaat van deze groepsaankoop”, zegt projectcoördinator Hans Van Thienen.

“Bij zowel de deelnemende besturen als de inwoners is het duidelijk goed doorgedrongen dat je met een simpele ingreep als het plaatsen van een regenwaterton zo’n positieve impact kan hebben op de waterhuishouding in een gemeente.”

Blue Deal

Dankzij het succes van de voorbije editie werd dan ook beslist om de groepsaankoop dit jaar opnieuw te organiseren. Negen lokale besturen nemen hieraan deel: Asse, Galmaarden, Linkebeek, Machelen, Merchtem, Overijse, Steenokkerzeel, Ternat en Wemmel.

“Het lokaal energie- en klimaatpact en de Blue Deal indachtig willen we de buffercapaciteit die we met de eerste editie behaalden verdubbelen. Dat lijkt ambitieus, maar de deelnemende besturen delen duidelijk onze toewijding voor dit project”, besluit Hans Van Thienen.

Meer info over de groepsaankoop is terug te vinden op de website van Haviland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus