Amerikaanse minister van Financiën: “Toestand in bankensector stabiliseert zich” na problemen bij Silicon Valley Bank

© REUTERS

De toestand bij de Amerikaanse bankensector “stabiliseert zich”, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, nadat zowel Silicon Valley Bank als Signature Bank vorige week over de kop gingen. Dat deed de hele sector op zijn grondvesten daveren.

jvhBron: BELGA

De geldafhalingen bij de kleine Amerikaanse banken zijn gestabiliseerd, aldus Yellen dinsdag in een speech bij de American Bankers Association in Washington. Daarnaast werkt volgens haar het systeem van de Amerikaanse centrale bank om extra liquiditeit aan de getroffen banken toe te kennen, naar behoren.

“De toestand stabiliseert zich. Het Amerikaanse bankensysteem blijft solide”, aldus de Amerikaanse minister van Financiën.

De jongste weken kwamen verschillende regionale Amerikaanse banken in de problemen toen spaarders massaal hun geld wegtrokken. Daarop besliste de Amerikaanse regering dat alle tegoeden volledig beschermd zijn, om paniek op de markten te vermijden. 

Volgens Yellen kan de Amerikaanse regering dit soort van drastische acties herhalen als er nog andere banken in de problemen zouden komen. “Onze interventie was nodig om het bredere Amerikaanse bankensysteem te beschermen. Gelijkaardige acties zijn mogelijk als kleine instelllingen ook te maken zouden hebben met een run op hun deposito’s, met het risico van besmetting.”

Ze beklemtoonde ook nog het belang van de kleine en middelgrote banken binnen het breder financieel systeem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen