“Explosie” aan fietsdiefstallen in Gent, maar politie mag haar beste wapen niet gebruiken

© fvv

GENT -

Gent kampt met een echte fietsdiefstallenplaag. Nieuwe cijfers tonen dat er de jongste tien jaar nooit méér gestolen fietsen zijn aangegeven dan vorig jaar. Extra pijnlijk: het beste ‘wapen’ dat de politie heeft tegen fietsdieven, moet voorlopig aan de kant blijven staan.

BERT STAES

Unieke fiets van koerierdienst gestolen. Fiets geparkeerd in de ‘bewaakte’ stalling en toch gestolen. Inzameling nadat fiets van kansarm meisje wordt gestolen.

Het is maar een greep uit de vele artikels die de jongste maanden in De Gentenaar verschenen. Gent gaat gebukt onder een fietsdiefstallenplaag zonder gelijke. Nieuwe cijfers die gisteravond zijn vrijgegeven, tonen hoe slecht het gesteld is.

Vorig jaar zijn bij de Gentse politie 3.240 gestolen fietsen aangegeven. Dat is het hoogste aantal in meer dan tien jaar. Elke week worden meer dan zestig gestolen fietsen aangegeven in Gent. En waarschijnlijk worden nog twee of drie keer zoveel fietsen gepikt. Onderzoek toont immers dat maar zo’n dertig procent van de slachtoffers aangifte doet.

Bovendien gaat het steeds vaker om elektrische fietsen, die al gauw een paar duizend euro kosten. Van alle gestolen fietsen is één op de vijf nu al elektrisch. De slechtste plekken blijven de stations Gent-Sint-Pieters en Dampoort. Dieven slaan ook vaak toe aan studentenhomes en de schoolgebouwen.

LEES OOK. Aleksandra spoorde zélf haar gestolen fiets op, maar bij de ‘verkoop’ werd het even spannend: “Wat als hij een wapen had?”

Explosie

De Gentse politie erkent dat er een probleem is. “Er moet iets veranderen, we zijn ons daarvan bewust”, zei Filip Rasschaert gisteravond in de gemeenteraad. De korpschef had het over een “explosie” aan diefstallen.

Rasschaert zegt dat zijn politie al veel inspanningen doet. “We hebben een voltijdse coördinator die de acties van de verschillende diensten aanstuurt. Daarnaast blijven we oproepen tot het goed markeren van de fietsen en gebruik van goede sloten.”

De politiechef hoopt dat de oprichting van een centraal fiets­register, MyBike, een game changer kan worden. Of er extra politieagenten worden ingezet tegen fietsdieven, werd niet gezegd.

© De Gentenaar

LEES OOK. Een fiets geparkeerd in de ‘bewaakte’ stalling en toch wordt hij gestolen: ook Bram maakte het mee

Lokfiets

Pijnlijk is dat de Gentse politie een goed wapen hééft om dieven te klissen, maar dat niet mag gebruiken. Er bestaat een anonieme fiets met een zendertje dat de politie alarmeert als de fiets beweegt en dus gestolen is.

Maar die ‘lokfiets’ mag van het parket niet zomaar meer worden uitgezet. Er blijkt toestemming nodig te zijn van een magistraat om mensen te observeren op het openbaar domein.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had daarover onlangs nog een overleg, maar kon gisteren enkel zeggen dat “de meningen bekend waren en dezelfde blijven”. “De voorwaarden kunnen momenteel niet worden aangepast.”

Er is een brief verstuurd naar Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de minister van Justitie, om de regeling aan te passen. Maar de Gentse politie lijkt voorlopig machteloos te staan om de plaag af te remmen. De jongste maanden blijven de getuigenissen komen.

LEES OOK. Peperdure fiets van Jef op klaarlichte dag gestolen aan station: “Hij zat vast met twee sloten”