Opa riskeert acht jaar cel voor smokkel van 75 kilo cocaïne, maar zegt dat hij “erin geluisd is”

© Shutterstock

Zeebrugge/Kortemark -

Een 68-jarige Nederlander riskeert voor de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf voor cocaïnesmokkel via de Zeebrugse haven. De man ontkent evenwel elke betrokkenheid. “Ik ben erin geluisd”, zei hij. Het openbaar ministerie eist ook een verbeurdverklaring van ruim 100.000 euro.

Arne Franck

Op 8 januari 2021 ontdekte de douane in de Zeebrugse haven 75 kilo cocaïne in een container met maniok, een soort eetbare knol. De drugs hadden een straatwaarde van om en bij de 3,75 miljoen euro. De container, die afkomstig was uit Costa Rica, werd opgehaald door de 29-jarige G.F. uit Kortemark. De twintiger werd ter plaatse opgepakt en bekende meteen. Hij wees de 68-jarige Nederlander L.V., de stiefopa van zijn vriendin, aan als opdrachtgever. Ook diens landgenoot A.Z. (32) was volgens G.F. betrokken bij de smokkel.

Blanco strafblad

L.V. werd op 29 juni 2021 in Nederland opgepakt. Sindsdien zit hij achter de tralies. Volgens het openbaar ministerie organiseerde de zestiger meerdere smokkels, maar zelf ontkent hij dat met klem. “Ik ben erin geluisd”, zei hij.

Volgens advocaat Bram Elyn voert L.V. met zijn Antwerpse en Rotterdamse bedrijven al vele jaren containers met fruit in uit Zuid-Amerika. “Maar nooit via Zeebrugge”, zei meester Elyn. “Met die container maniok had hij dan ook niets te zien. Mijn cliënt heeft een blanco strafblad. In Engeland was hij ooit twee maanden verdacht in een drugssmokkeldossier maar dat leidde nooit tot een vervolging.”

50.000 euro per week

De Nederlander wees G.F. aan als de grote schuldige en meester Elyn verwees naar berichten die verstuurd werden met de berichten-app Signal. Daarin zou de Kortemarkenaar gevraagd hebben of “hij toch zeker 50.000 euro per week zou ontvangen”. Voor G.F. vroeg de procureur vier jaar cel. De Kortemarkenaar zat een half jaar in voorhechtenis, maar is nu vrij onder voorwaarden. Hij stelt dat hij enkel betrokken was bij de smokkel van de onderschepte container.

A.Z. werd op dezelfde dag als L.V. opgepakt maar is intussen opnieuw vrij onder voorwaarden. Ook hij ontkent zijn betrokkenheid met klem. Het openbaar ministerie eist voor hem vijf jaar cel. De uitspraak volgt op 17 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus