VOORBESCHOUWING GENT-WEVELGEM. Maakt Van Aert favorietenrol waar, overleven de sprinters de Kemmelberg of krijgen we een bisnummer van Girmay?

© sfk

De klassiekers zullen zich de komende weken snel opstapelen, zondag is het tijd voor Gent-Wevelgem. Bij afwezigheid van Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel krijgt Wout van Aert de uitgelezen kans om in Wevelgem te mogen vieren, maar er zijn veel kapers op de kust. Wie kroont zich in Flanders Fields tot winnaar van Gent-Wevelgem?

Jorunn Vannoorden

Start: Ieper, om 10.50 uur

Finish: Wevelgem, omstreeks 16.45 uur

Afstand: 260,9 kilometer

Televisie: Live te volgen via Sporza en Eurosport

Het parcours: wind in De Moeren, gravelstroken in de Plugstreets en driemaal de Kemmelberg

Het parcours van Gent-Wevelgem onderging amper wijzigingen. Steevast staat de koers in teken van WO I en daarom wordt er ook opnieuw gestart in Ieper. Van daaruit trek het peloton richting De Moeren, waar de wind ongetwijfeld voor waaiervorming zal zorgen. Vanuit Veurne trekken de renners naar het Heuvelland waar enkele beklimmingen liggen, waaronder de eerste passage op de Kemmelberg. Tussenin passeert het peloton in Henegouwen over de gravelstroken in de Plugstreets, om terug richting Heuvelland te trekken voor de laatste heuvelzone. Vanaf de laatste en steilste passage van de Kemmelberg ligt er nog een uitloper van 34 kilometer tot Wevelgem. Lees alle details over het parcours via onderstaande link.

De favorieten: welke man in vorm pakt de zege?

Dat tactiek een grote rol speelt in Gent-Wevelgem, werd de laatste jaren ferm duidelijk. Solo wegrijden na de laatste passage van de Kemmelberg lijkt met nog 34 kilometer af te leggen te moeilijk, maar wegrijden met een select groepje kan wel de juiste tactiek zijn. Denk aan de zege van Wout van Aert twee jaar geleden, met de hulp van ploegmaat Nathan Van Hooydonck. Ook dit jaar is Wout van Aert topfavoriet nummer één. Hij staat met een sterk team aan de start (o.a. Van Hooydonck en Laporte) en toonde in Milaan-Sanremo in prima doen te zijn. Bij afwezigheid van Pogacar en Van der Poel zijn alle ogen gericht op de winnaar van 2021.

Met z’n derde plek in Milaan-Sanremo liet hij nog maar eens zien bij de beste renners ter wereld te horen. Wout van Aert is de te kloppen man in Gent-Wevelgem.© AFP

Maar de concurrentie is niet min. Een tweede topfavoriet is ongetwijfeld Jasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck wordt bij afwezigheid van Van der Poel de vooruitgeschoven man en is dit voorjaar in uitstekende doen. Twee ritzeges en één tweede plek in Tirreno-Adriatico, vijftiende in Milaan-Sanremo: wie voor ritzege gaat neemt Philipsen liever niet mee naar Wevelgem.

Een derde topfavoriet om naar uit te kijken is Mads Pedersen. De Deen van Trek-Segrafedo rijdt ook een seizoensbegin om u tegen te zeggen. Een tijdritzege in de Ster van Bessèges, een ritzege en twee podiumplekken in Parijs-Nice en een zesde plek in Milaan-Sanremo. Pedersen won in 2020 al in Wevelgem en is een echte killer. Met Jasper Stuyven en Edward Theuns heeft hij ook nog twee pionnen achter de hand.

Oud-winnaar Mads Pedersen is iemand om zondag zeker in de gaten te houden, de Deen is in bloedvorm.© Getty Images

Het wordt ook nog uitkijken naar?

Lotto-Dstny trekt met een sterk duo naar Gent-Wevelgem. Met Caleb Ewan en Arnaud De Lie kan de Belgische formatie nog kiezen welk scenario ze willen uitspelen. Misschien wordt de Kemmelberg te zwaar voor de sprinters, maar met Florian Vermeersch hebben ze een goede werker mee om het duo over de heuvels te loodsen.

Een andere sprinter die vermeld moet worden, is Belgisch kampioen Tim Merlier. De sprintbom van Soudal-Quick Step bewees de afgelopen weken tot de beste sprinters ter wereld te behoren met maar liefst zes zeges. In Nokere toonde hij na een zware koers toch nog over snelle benen te beschikken, Merlier is dus zeker een man om in de gaten te houden.

En dan heb je nog Tim Wellens en Filippo Ganna. Beide heren toonden in Milaan-Sanremo hun extreem goede vorm. Wellens beukte op de Poggio de koers open en mag zondag in afwezigheid van Tadej Pogacar z’n eigen kans gaan. Filippo Ganna is dan weer een interessante outsider vanuit kamp INEOS-Grenadiers. In Milaan-Sanremo mocht hij eens z’n kans gaan als kopman en dat deed de Italiaan met verve door tweede te eindigen. Kan hij zondag verrassen?

Filippo Ganna reed een beresterke Milaan-Sanremo en zou zondag zomaar eens kunnen verrassen.© Getty Images

Zo ging het vorig jaar: Biniam Girmay schrijft geschiedenis

En de laatste favoriet voor de zege in Wevelgem is Biniam Girmay, de winnaar van vorig jaar. Girmay schreef met die zege geschiedenis en heel de wielerwereld stond even op zijn kop. Het was Wout van Aert die vorig jaar de koers openbrak door te versnellen op de Kemmelberg. Een select groepje kon de toenmalige Belgisch kampioen volgen, maar dan viel het weer even stil en kwam alles weer samen. Christophe Laporte, ploegmaat van Van Aert, zag z’n kans en viel op 25 kilometer van de meet aan. De Fransman kreeg naast Girmay ook nog onze landgenoten Jasper Stuyven en Dries van Gestel met zich mee. Het viertal hield het vol tot in Wevelgem, waar iedereen dacht dat Laporte de sprint zou gaan winnen. De Fransman werd echter naar de kop gedrongen en Girmay profiteerde. De Eritreeër knalde over Laporte naar de zege en werd de eerste Afrikaanse winnaar ooit van een grote voorjaarsklassieker. Waarom zou hij het komende zondag niet nog eens kunnen overdoen?

Uitslag 2022:

1. Biniam Girmay (Eri)

2. Christophe Laporte (Fra)

3. Dries Van Gestel (Bel)

4. Jasper Stuyven (Bel)

5. Søren Kragh Andersen (Den) op 8”

6. Tim Merlier (Bel)

7. Mads Pedersen (Den)

8. Ivan Garcia Cortina (Spa)

9. Matej Mohoric (Slo)

10. Arnaud Démare (Fra)

Ongeloof bij Biniam Girmay, die in 2022 de eerste Afrikaan ooit werd om een grote voorjaarsklassieker te winnen.© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen