“Zo ga je niet met mensen om”: leerkrachten leggen werk neer en voeren actie nadat directeur vervangen wordt

Leraars protesteren in Gentbrugge.© Het Nieuwsblad

GENTBRUGGE -

Het was een bewogen maandag op het BuSO Sint-Gregorius in Gentbrugge. Een 150 leerkrachten en personeelsleden voerden actie nadat ze te horen kregen dat de directeur (tijdelijk) vervangen wordt. Een delegatie werd daarop ontvangen bij de koepelorganisatie, maar de onzekerheid blijft knagen.

Simon Dekaezemaker

Geert is het weert. Met dat soort slogans voerden 150 personeelsleden van het BuSO Sint-Gregorius Gentbrugge maandag actie. De ongerustheid op de school, onderdeel van de Broeders van Liefde, is groot door de groeiende onzekerheid over de positie van de directeur Geert Van De Vijver.

Donderdag kregen ze via mail te horen dat die afwezig ging zijn door ziekte. Maandag werden ze daarop samengeroepen en bleek dat er een vervanger is voor de directeur. Die neemt onmiddellijk zijn rol over. De aankondiging schoot in het verkeerde keelgat. Er is veel onduidelijkheid.

© IF

Onduidelijke situatie

“Normaal neemt de vicedirecteur in zo’n situatie over, maar nu is direct een vervanger aangesteld”, klinkt het. “We hebben weet van een intern conflict. Het is alsof ze de directeur aan de kant willen schuiven of zijn functie uithollen, maar dat willen wij niet. Wij hebben alle vertrouwen in hem.”

Het personeel voerde maandag daarom actie om de directeur een hart onder de riem te steken. “Al 25 jaar werkt hij hier met hart en ziel. Zo ga je niet met mensen om. Bij het personeel is er heel veel onvrede over de onduidelijkheid en de manier van communiceren vanuit de koepel”, klinkt het.

Tijdens de actie passeerden ze langs de woning van de directeur om hem te steunen en trokken ze daarna naar de gebouwen van Broeders voor Liefde in de Stropstraat. Daar vond een overleg plaatst tussen de vertegenwoordigers van de koepel en school over de onzekerheden op en rond de school.

© IF

Nieuwe acties

“We zijn formeel: de directeur wordt niet opzijgezet”, laat de koepel weten. “Het personeel heeft tijdens een constructief gesprek ook hun bezorgdheden geuit. Wij zullen ons bezinnen over de wijze van communicatie. Zo is de ongerustheid gekomen en daar moeten we zeker lessen uit trekken.”

Het personeel blijft wel met gemengde gevoelens zitten na het gesprek. “We blijven met veel vragen achter”, klinkt het. “Ons punt over de onduidelijke communicatie is wel aangekomen. Daar hebben ze de bal duidelijk misgeslagen. Zo ga je niet met mensen om, het is goed dat ze dat beseffen.”

De meeste lessen gingen maandag door op Sint-Gregorius, maar voor sommige klassen werden aangepaste activiteiten voorzien. Ook dinsdag zullen nog acties volgen. “Het is wel de bedoeling dat de leerlingen hier zo weinig mogelijk last van hebben. Wij willen enkel onze onvrede uiten.”