Proces van Anderlecht tegen journalist Jan Hauspie ingeleid

Wouter Vandenhaute© BELGA

Voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel is maandag het proces ingeleid dat voetbalclub Anderlecht heeft aangespannen tegen journalist Jan Hauspie, naar aanleiding van twee ophefmakende artikels van de voorbije weken in weekblad Humo. Daarin werd voorzitter Wouter Vandenhaute zwaar door de mangel gehaald. Beide partijen zijn conclusietermijnen overeengekomen, volgende week zou de rechtbank beslissen wanneer de zaak gepleit wordt. Waarschijnlijk wordt dat het voorjaar van 2024.

jvhBron: BELGA

Humo publiceerde op 7 februari het artikel ‘Mauve Malaise: de diepe crisis bij RSC Anderlecht’, en op 15 februari het artikel ‘Mauve Malaise. Onze journalist blikt terug op het ophefmakende artikel over Anderlecht’, allebei van de hand van Jan Hauspie.  Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute en voormalig CEO Peter Verbeke werden in de artikels flink aangepakt. Het weekblad sprak onder meer over hun verloning, hun manier van werken en het grote personeelsverloop van de voorbije jaren bij de club. 

Zo zou Wouter Vandenhaute jaarlijks 500.000 euro factureren aan de club met zijn vennootschap Huppeldepup NV. Vandenhaute en Verbeke, die jaarlijks 550.000 euro verdiende en door ex-medewerkers “le petit nazi” zou worden genoemd, zouden bij restaurantbezoeken bedragen tot 2.000 euro uitgeven, op kosten van de club. Een voormalige medewerker noemde het duo “twee psychopaten”.

De prestigieuze transfer van Rode Duivel Jan Vertonghen kwam ook aan bod. Medewerkers zouden voorzitter Vandenhaute gewaarschuwd hebben de grootverdiener niet aan te trekken, maar die legde het advies naast zich neer. Opleidingshoofd Jean Kindermans zou zijn C4 gekregen hebben omdat hij weigerde samen te werken met Verbeke.

Anderlecht stapte naar de rechtbank omdat het van mening was dat de artikels en de club schade toebrachten. Volgens Anderlecht had de Humo-journalist de wettelijke zorgvuldigheidsnorm geschonden en fouten gemaakt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen