Domien Delforge van Studio Stoutpoep opent galerij ‘de Ludo’: “Tegenwicht bieden aan exclusieve en selectieve Antwerpse galerijen ”

Domien Delforge in de Ludo.© Patrick De Roo

Antwerpen -

In de Kievitstraat opende Domien Delforge, het gezicht achter Studio Stoutpoep, afgelopen weekend zijn galerij ‘de Ludo’. In het pand wil de illustrator andere artistiekelingen de kans geven om hun werk te presenteren aan de buitenwereld. Dit weekend was zijn eigen werk er nog te zien, maar vanaf april verandert het uitzicht. “Er staan heel uiteenlopende kunstvormen op de agenda. Ik ben een tevreden mens.”

“Galerijen in Antwerpen zijn vaak erg selectief en gijzelen mensen door exclusief te werken en veel commissie te vragen. Let wel, ik heb daar helemaal niets op tegen. Maar voor vele kunstenaars zijn ze daardoor wel onbereikbaar. Een mechanisme waar ik tegenwicht aan wil bieden.” Met die niet mis te verstande boodschap zet cartoonist en illustrator Domien Delforge de deur open voor creatievelingen van allerlei strekkingen.

En dat doet hij in zijn eigen galerij ‘de Ludo’, een lichtrijk pand in de Kievitstraat. “Ik zocht een ruimte die ik zelf kan gebruiken en voor een democratische prijs kan verhuren aan gepassioneerde startende creatievelingen. De Ludo moet voor iedereen zo toegankelijk mogelijk zijn”, oordeelt Delforge, die zelf al een tijdje furore maakt met zijn vloeiende, humoristische en vaak ietwat pikante tekeningen.

Voorgevel van galerij de Ludo.© Patrick De Roo

Welke kunstvorm je bedrijft, is voor Delforge van ondergeschikt belang. “Inhoudelijk stel ik nauwelijks grenzen. T-shirts, visuele werken, installaties of foto’s, het kan allemaal. Ik hoef het niet mooi te vinden, maar ik moet wel akkoord gaan. Dat is het minimum aan kwaliteitsbewaking dat ik inleg. Als mensen de galerij binnenstappen, moeten ze zin krijgen om nog een keertje terug te komen”, glimlacht de cartoonist.

Domien Delforge, het gezicht achter Studio Stoutpoep.© Patrick De Roo

Die kwaliteitscontrole hoeft ambitieuze creatievelingen niet af te schrikken, want voorlopig heeft Delforge nog niemand geweigerd. “En de aanvragen lopen lekker. In april gaan we van start, en er liggen al een heleboel expo’s vast. Zelf kijk ik het meest uit naar de komst van Dicks Don’t Lie: Nederlandse peniskunst op z’n best.”

“De kans is groot dat er een week na zijn komst iets compleet anders te zien is. Dat is precies wat ik beoog: veel rotatie. Ik mik tussen de twintig à vijfentwintig artiesten per jaar. Dat komt neer op een nieuwe expo om de twee à drie weken.”

Werken van Studio Stoutpoep tegen de wand.© Patrick De Roo

Afgelopen weekend ging de Ludo open, maar het is nog even wachten op de eerste gasten. “We werken de laatste details af en ontvangen vanaf eind april de eerste kunstenaars. De agenda ziet er alvast mooi uit. Ik ben een tevreden mens.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus