Basisscholen bezoeken Kamp C: “Opwarming van de aarde leeft onder leerlingen”

De leerlingen van de Gemeentelijke Basischool uit Retie maken kennis met Europa en het klimaat.© Provincie Antwerpen

Westerlo, Herselt, Retie, Herentals -

Leerlingen uit de derde graad van basisscholen uit Herselt, Retie en Herentals trekken deze week een dag naar Kamp C in Westerlo om er opgeleid te worden tot EU- en energiebesparingsexperten. Maandag mocht de Gemeentelijke Basisschool Retie de spits afbijten.

EUropa Xpert in Kamp C combineert de Europese Unie en energie. De leerlingen komen eerst meer te weten over het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese ministerraad en het Europees Parlement. Door middel van een rollenspel mogen de leerlingen naderhand dan ook zelf als ministers een wet stemmen over een verplichting om windmolens te plaatsen in ieder dorp van de EU. Als afsluiter volgt een quiz.

“De EU focust met een ambitieuze Green Deal terecht op milieu en klimaat”, weet gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen (CD&V). “Duurzaam bouwen en wonen is een belangrijk instrument in de strijd tegen de klimaatverandering. De opwarming van onze aarde is een thema dat onder de leerlingen duidelijk leeft.”

Kamp C, het provinciaal centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, is volgens Helsen de ideale plaats om meer te leren over duurzame en hernieuwbare energie én over de Europese Unie. “Veel initiatieven op Kamp C worden gerealiseerd met steun van Europa.”

In Kamp C kan je allerhande voorbeelden terugvinden van duurzame en hernieuwbare energiebronnen in verschillende duurzame gebouwen. Tijdens een wandeling over het domein leren de leerlingen een heleboel van die klimaatvriendelijke ingrepen kennen. In een aansluitende workshop komen ze ook te weten hoe ze thuis en op school zuiniger met energie kunnen omspringen.(mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus