Onthaalmoeder uit Rijkevorsel schuldig aan shakenbaby-incident? Zaak acht jaar na de feiten al voor de derde keer voor de rechter

Het Hof van Cassatie.© Chris Verhaeghe

Rijkevorsel -

Opnieuw komt het dossier rond het vermeende shakenbaby-incident bij een onthaalmoeder in Rijkevorsel voor op het hof van beroep, deze keer in Gent. De feiten dateren ondertussen al van 2015. In de rechtbank van Turnhout kreeg de onthaalmoeder drie jaar geleden de vrijspraak, later in het hof van beroep van Antwerpen twee jaar cel met uitstel, en toch wordt het dossier dit jaar nogmaals hernomen. Een team van deskundigen buigt zich nu over het dossier.

Het is al de zoveelste rechtbankzitting in het ondertussen ellenlange dossier waarin een 47-jarige onthaalmoeder uit Rijkevorsel de beklaagde is. In 2020 moest ze een eerste keer voorkomen in de rechtbank van Turnhout. Volgens de ouders van L. en het Openbaar Ministerie zou de onthaalmoeder verantwoordelijk zijn geweest voor hersen- en netvliesbloedingen bij de toen, in 2015, zeven maanden oude baby. Volgens het parket en externe deskundigen waren dat typische verschijnselen van het shakenbabysyndroom. Maar in het ziekenhuis van Turnhout en het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, waar de baby toen onderzocht werd, werd daar nooit over gesproken.

De rechter sprak de onthaalmoeder volledig vrij, maar de ouders en het parket gingen in beroep. In het hof van beroep van Antwerpen kreeg de onthaalmoeder een jaar later toch een straf: twee jaar cel met uitstel. Het dossier leek afgerond, tot het Hof van Cassatie het arrest van het beroepshof verbrak.  

Kinderneurologen

Het Hof van Cassatie oordeelde dat de aanstelling van een wetsgeneesheer zonder tegenspraak eenzijdig en daarom onvoldoende was. En dus werd de zaak in februari opnieuw gepleit, dit keer in het hof van beroep van Gent.

Het hof vond het, na het arrest van Cassatie, noodzakelijk dat een college van kinderneurologen en intensivisten zich over het dossier zou buigen. Nadien, op 11 januari 2024, wordt de zaak verder behandeld. (brip)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus