Fusie op til tussen Vlaams-Brabantse gemeenten Herne, Galmaarden en Gooik

Het gemeentehuis van Galmaarden© rr

Drie gemeenten in Vlaams-Brabant, Herne, Galmaarden en Gooik, willen fuseren. De drie hebben daarvoor een princiepsbeslissing afgesloten, zo is bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Galmaarden.

jvhBron: BELGA

Het is al langer bekend dat de drie gemeentes uit het Pajottenland, met allemaal een CD&V-burgemeester aan het hoofd, nadenken over een fusie. Nu hebben ze een princiepsbeslissing genomen, die op het einde van deze maand besproken wordt op de gemeenteraad. 

“Het landelijk karakter van de drie gemeenten is een grote troef”, vertelt Patrick Decat, burgemeester van Galmaarden. “Ook met een fusie zal dat karakter behouden blijven. Andere voordelen zijn het feit dat onze schulden worden overgenomen door de Vlaamse overheid. Gemeentelijke diensten zullen beter kunnen samenwerken, wat ook een besparing is.”

Decat vreest ook dat, als er nu geen vrijwillige fusie gebeurt, de gemeente later verplicht zal worden met een partner samen te gaan die niet de eerste keuze is.  

Als de goedkeuring op de gemeenteraden volgt, zal er een participatietraject met de inwoners opgezet worden, maar Decat heeft naar eigen zeggen nog geen negatieve reacties gehoord. Een definitieve beslissing wordt tegen het einde van het jaar verwacht. 

De nieuwe gemeente zou 25.000 inwoners tellen en ongeveer 120 vierkante kilometer groot worden. Wat de naam voor de nieuwe gemeente zou worden, wordt ook deel van het participatietraject.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen