Tokio biedt 30.000 euro aan gezinnen die de stad verlaten en naar het platteland trekken: “Het is er goedkoper en groener”

Japan wil Tokio minder vol wordt© Getty Images

De Japanse stad Tokio groeit enorm, terwijl het platteland leegloopt. Daarom biedt de metropool bijna 30.000 euro aan gezinnen die uit Tokio verhuizen en er minstens vijf jaar wegblijven.

Nienke WensveenBron: NOS

30.000 euro. Dat bedrag krijgen inwoners van Tokio als ze de stad voor minstens vijf jaar verlaten. De metropool hoopt dat er 10.000 gezinnen uit de stad verdwijnen. De regeling ontstond in 2019. Toen maakten maar 71 gezinnen er gebruik van.

In de stad wonen meer dan 14 miljoen mensen. Tien jaar geleden was dat nog 13 miljoen. De omliggende provincies zijn ook vol met mensen die elke dag voor hun werk naar Tokio moeten reizen. Daar wonen al meer dan 33 miljoen mensen. Maar nieuwe migratiecijfers laten zien dat de stad nog blijft groeien.

Leeg platteland

Veel Japanners verhuizen niet naar het platteland, omdat werk en scholen moeilijk te vinden zijn buiten de stad. “Jongeren verlaten het platteland op zoek naar onderwijs, en blijven daarna werken in de grote steden zodra ze zijn afgestudeerd”, zegt Fumie Kumagai, professor emeritus aan de Kyorin Universiteit in Tokio.

Doordat zo veel mensen naar Tokio verhuizen, raakt het platteland juist leeg. Hierdoor krijgen gemeentes minder inkomsten uit belastingen en moeten bedrijven, scholen en ziekenhuizen sluiten. Dat maakt het platteland nog minder aantrekkelijk.

(Lees verder onder de foto)

© AP

Thuiswerken

Japanners zouden met thuiswerken hun baan kunnen behouden en toch uit Tokio weggaan. Steeds meer bedrijven bieden dit ook aan. De gemeente Tokio hoopt dat dit mensen verleidt om naar het platteland te gaan. Tot nu toe heeft het nog geen effect. “Tijdens de pandemie zijn inderdaad meer mensen hybride gaan werken, maar dit heeft helaas niet geleid tot hogere migratie naar het platteland”, zegt Kumagai.

Het Japanse platteland heeft wel voordelen ten opzichte van de stad: “Het is goedkoper, je hebt meer ruimte en een groenere omgeving”, zegt Kumagai. Japanse ouders blijven echter liever in de stad voor goede toegang tot werk, scholen en gezondheidszorg voor hun kinderen, waardoor het lijkt dat de stad voorlopig niet gaat krimpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen