Joris (42) werd in 2005 veroordeeld voor roofmoord, nu wordt hij vervolgd voor doodsbedreigingen aan zijn vriendin

Rechts: Rita Van der Heyden (57) werd in 2002 in Limburg vermoord. Een van de beschuldigden, Joris Huibers (42) moest zich maandag in de rechtbank van Turnhout verantwoorden voor doodsbedreigingen.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS/Jean Marie Wuyts

Turnhout, Mol, Kortessem -

Het Openbaar Ministerie in Turnhout eist een voorwaardelijke celstraf van acht maanden voor de 42-jarige Joris Huibers. De man werd in 2005 veroordeeld als een van de daders van de ‘schoenmoord’ in Limburg. Dit keer bedreigde hij zijn vriendin met de dood, en zei dat hij haar de keel zou oversnijden.

Britt Peeters

Het koppel dat vier jaar samen was, kreeg in november vorig jaar een discussie over geld. Joris Huibers bedreigde zijn vriendin met de dood. “Hij zei dat hij haar de keel zou oversnijden, en dat hij haar zou neerschieten als zij aan zijn deur zou staan. Bij een huiszoeking troffen de inspecteurs van politiezone Balen-Dessel-Mol twee BB-guns aan”, zei de openbare aanklager maandag in de rechtbank van Turnhout.

Huibers gaf toe dat hij ‘grote’ taal gebruikte, en dat hij besefte dat hij die woorden niet had moeten uitspreken. Hij stond op dat moment ook onder probatie. “Die probatie verliep aanvankelijk goed. Daarom vorderen wij nu een celstraf van acht maanden, gekoppeld aan probatievoorwaarden”, zei de procureur.

Joris Huibers, toen 24, zou moordenaar Angelo Zecca hebben geholpen bij de moord op Rita, de liefdesrivale van de stiefmoeder van Zecca.© Jeffrey Gaens

“Heel dom van hem”

De man heeft een gerechtelijk verleden. Het hof van assisen in Tongeren veroordeelde hem in 2005 voor roofmoord. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op Rita Van der Heyden in Vliermaalroot, een deelgemeente van Kortessem, de zogenaamde ‘schoenmoord’.

Het slachtoffer werd met een ijzeren staaf het hoofd ingeslagen door Angelo Zecca. Hij kreeg de opdracht van zijn stiefmoeder, die de liefdesrivale van Rita was. Joris Huibers en zijn toenmalige vriendin Cindy, een bevriend koppel van Zecca, zouden een handje hebben toegestoken.

Over de feiten waarvoor Huibers zich maandag moest verantwoorden, zei zijn advocate dat hij de doodsbedreigingen niet meende. “Het was heel dom van hem om dat te zeggen, en dat beseft hij maar al te goed. In het dossier zit een positief evolutieverslag: mijn cliënt nam zelf initiatief om naar een psycholoog te gaan, en volgt een cursus agressiecontrole. Tijdens de feiten zat hij in een moeilijke periode. Ondertussen is hij opnieuw samen met zijn vriendin”, klonk het. Vonnis op 17 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus