Nog steeds minder personeel in commerciële rusthuizen dan in publieke: “Meer winst voor de uitbaters dus”

© BELGAIMAGE

In een commercieel woonzorgcentrum werkt een vijfde minder personeel per honderd bewoners dan bij de publieke collega’s. Dat betekent dat de werkdruk daar ook hoger ligt. Met als extreme uitwassen de wantoestanden zoals in de instellingen van de Orpea-groep. “Minder personeel betekent minder kosten, en dus meer winst voor de uitbaters”, zegt parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA).

Arnout Gyssels en Pieter Lesaffer

“Er is meer personeel nodig om de werkdruk voor het personeel in de ouderenzorg te verlagen en om goede zorg voor de bewoners te garanderen”, zegt Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). Zij vroeg cijfers op bij Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) over de personeelsbezetting in de woonzorgcentra. En wat blijkt? De commerciële woonzorgcentra zijn gemiddeld nog altijd onderbezet in vergelijking met de publieke instellingen.

Zorgpersoneel per 100 inwoners

Commercieel woonzorgcentrum

37 werknemers

(+1 tegenover 2021)

Vzw-rusthuis

43 werknemers

(+2 tegenover 2021)

Publiek woonzorgcentrum

45 werknemers

(+1 tegenover 2021)

Per honderd inwoners werkten bij een commercieel woonzorgcentrum 37 werknemers zorgpersoneel in 2022. Dat is één werknemer meer in vergelijking met het jaar ervoor. Maar nog altijd een pak minder dan de 43 personeelsleden per honderd bewoners bij een vzw-rusthuis (twee meer dan in 2021) en 45 per honderd in een publiek woonzorgcentrum (ook één meer dan het jaar voordien). Op die manier blijft het verschil eigenlijk gelijk.

Verwaarlozing

“En dat terwijl je voor een commercieel woonzorgcentrum gemiddeld 273 euro per maand meer betaalt”, zegt Vandecasteele. “Tegelijk merk je dat het op het vlak van zorgkwaliteit vaker fout loopt bij commerciële ketens. 16 van de 28 woonzorgcentra op de zwarte lijst van de zorginspectie zijn commercieel uitgebaat.” Met als extreem voorbeeld de problemen bij de Franse keten Orpea, waar Crevits zich ernstig zorgen over maakt. De groep staat internationaal in het oog van de storm over verregaande verwaarlozing van haar bewoners en financiële perikelen. Ook in Vlaanderen is het van dat: 7 van de 23 vestigingen staan onder verhoogd toezicht.

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).© BELGA

Gedelegeerd bestuurder Johan Staes van Vlozo, de koepel van de privé-woonzorgcentra, wil er niet van horen dat de zorg minder zou zijn in de privé. Hij wijst erop dat de personeelscriteria over de hele sector gelijk zijn. “Er is zelfs extra financiering om meer personeel dan het minimum aan te werven”, zegt hij. “Dat probeert iedereen dus te doen. Eenvoudig is dat niet, veel vacatures in de zorg raken niet ingevuld.”

Wel is het zo dat publieke instellingen meer personeel nodig hebben om de boel draaiende te houden. “Daar krijgt het personeel 42 dagen verlof per jaar, in de privé – maakt niet uit waar – is dat maar 26 dagen”, zegt Staes. Al is dat natuurlijk geen goed nieuws voor de werkdruk van het zorgpersoneel.

“Dit kost tijd”

Minister Crevits vraagt vooral om geen overhaaste conclusies te trekken. In maart 2021 is een groot akkoord gesloten met de zorgsector om de tewerkstelling op te krikken. “Deze cijfers gaan over de periode tussen juli 2021 en juni 2022. De extra tewerkstelling zit daar nog niet in, die extra vacatures invullen kost tijd.”

Wel wijst ze erop dat de Vlaamse regering een batterij aan maatregelen in stelling heeft gebracht. Van de inzet van muziektherapeuten en andere diploma’s om het leven in de centra aangenamer te maken tot opleidingstrajecten op de werkvloer. “We doen er alles aan om een job in de zorg in het algemeen aantrekkelijker te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen