Mathis Avondts sprint knap naar zevende plek: “Op fysiek vlak behoorde ik tot de betere”

Mathis Avondts op een archiefbeeld.© photo Marc Van Hecke

Tweedejaarsbelofte Mathis Avondts bewees gisterenmiddag in Mol dat hij over een stel snelle benen beschikt. In een door de grote ploegen gecontroleerde finale slaagde hij er toch in om een zevende plaats uit de brand te slepen.

Karel Lemmens

“Ik had vandaag het gevoel dat ik tot de fysiek sterkste renners van het peloton behoorde”, opent de renner van VP Consulting Cycling Team. “Bijna heel de race reed ik in de voorste gelederen van het peloton. Ik liet me ook niet verrassen wanneer de aanwezige continentale ploegen voor de aanval kozen. Op een bepaald moment voelde ik aan dat het op een spurt ging uitdraaien en daar heb ik me dan ook op gericht. Ik kon deze keer mijn mannetje staan in het kiezen van mijn positie, normaal niet mijn sterkste punt. Ik geraakte een beetje ingesloten, waardoor ik nooit echt voluit kon gaan. Maar al bij al kan ik vrede nemen met die zevende plaats.”

De 19-jarige Kalmthoutenaar was alvast goed aan het seizoen begonnen, met een dertiende plaats in een altijd lastige Brussel-Opwijk. “Ik denk zelfs dat een plaats bij de eerste tien ook nog had gekund, maar dan moest ik mezelf beter positioneren voor de eindsprint. In de Youngster Coast Challenge afgelopen vrijdag, de Bredene-Koksijde Classic voor U23, verging het me minder goed. Mijn stuur kwam daar een aantal keren los en dus moest ik een aantal keer mijn voet aan de grond zetten. Een reservefiets was niet voorhanden, dus moet ik wel voort op die fiets. Een paar keer ben ik samen met enkele anderen kunnen terugkeren in het peloton, maar toen er op een bepaald moment waaiers werden gemaakt, kregen we de kloof niet meer gedicht. We reden met ons groepje nochtans gemiddeld vijftig kilometer per uur. In het peloton moet het er dus razend snel aan toegegaan zijn.”

Vaarwel aan het veldrijden

Opvallend is wel dat de renner uit de Noorderkempen het veldrijden vaarwel heeft gezegd, ondanks enkele mooie uitslagen in de jeugdreeksen. “Eerlijk? Ik was het crossen wat beu”, geeft Avondts tekst en uitleg. “Mijn uitslagen gingen niet in stijgende lijn, ik kreeg veel af te rekenen met rugproblemen en mijn motivatie stond op een erg laat pitje. Ik voelde me veel beter in mijn vel op de weg en daarom heb ik op een bepaald ogenblik voor mezelf de knoop doorgehakt en afscheid genomen van het crosswereldje. Ik ga er trouwens ook vanuit dat ik betere resultaten kan behalen op de weg. Een echte klimmer zal ik nooit worden, maar dat wil niet zeggen dat ik compleet kansloos ben als er wat hellingen verspreid liggen op het parcours. Als ik bovendien met een kleinere groep naar de streep kan gaan, zullen ze met mij rekening moeten houden in de sprint. Ook een massaspurt schrikt me trouwens niet af, zoals je hebt kunnen zien”, besluit Avondts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus