Opmerkelijke oproep op Vlaams Nationaal Zangfeest: “Bart De Wever en Tom Van Grieken; werk samen en realiseer onafhankelijk Vlaanderen”

© Belga

Antwerpen -

Bart Fierens had in zijn maidenspeech op het eerste Vlaams Nationaal Zangfeest sinds 2019 een duidelijke boodschap voor de leiders van de twee grootste Vlaamse politieke partijen: “Bart (De Wever) en Tom (Van Grieken): jullie hebben in 2024 een afspraak met de geschiedenis: werk samen en realiseer eindelijk ons onafhankelijk Vlaanderen”.

Jan Auman

Ruim vierduizend mensen mogen vandaag in de Lotto Arena eindelijk nog eens samen en uit volle borst De Vlaamse Leeuw, andere strijd- en romantische ‘hits’ van weleer meebrullen, op muziek van muziekkapellen van jeugdbewegingen zoals KSA, VNJ en zelfs de Chiro. Amaryllis Temmerman, die met een kinderkoor Bruegel-liedjes vertolkte, is zowat de bekendste artieste.

Historische verkiezingen

ANZ-voorzitter Bart Fierens tijdens zijn toespraak deze namiddag in de Lotto Arena.© BELGA

Bart Fierens was in de Lotto Arena toe aan zijn eerste toespraak sinds hij in 2019 voorzitter werd van het organiserende Algemeen Nederlands Zangverbond en die bleef hangen. Fierens deed niet minder dan een onverholen poging om N-VA en Vlaams Belang te laten samenwerken. Niet zomaar aan wat meer autonomie, maar aan wat in de beginselverklaring van beide partijen staat: volk wordt staat, een onafhankelijk Vlaanderen. Het worden volgend jaar volgens hem immers ‘historische verkiezingen’.

“Ik wens jullie beiden veel succes, maar pas op: historisch wordt die overwinning pas echt als jullie ze verzilveren”, sprak Fierens tot de twee boegbeelden van de Vlaams-nationalistische politieke bewegingen. “Mik dus hoger dan wat gemorrel in de marge als het over de staatshervorming gaat, maar realiseer samen dat onafhankelijk Vlaanderen waar we al zolang van dromen. Ga samenzitten, laat jullie studiediensten samen de meest gepaste strategie uitwerken en doe het gewoon. Vergeet wat jullie verdeelt, werk samen aan de splitsing van dit land.”

Paul Magnette

Volgens Fierens hebben echte Vlamingen gemeenschappelijke tegenstrevers: de Vivaldisten, Belgicisten, royalisten en unitaristen. Eén ervan, PS-voorzitter Paul Magnette, kreeg een flinke veeg uit de pan.

“Die accepteert welwillend en onvoorwaardelijk de vele miljarden die wij jaarlijks overdragen, zonder zelfs maar dank u te zeggen. En vergis u niet: onze beweging is een sociale beweging. Onze zuiderburen zien het leven duidelijk anders met hun hoge werkloosheid, loodzwaar ambtenarenkorps met bovendien een abnormaal hoog ziekteverzuim, een enorme schuld en een andere medische consumptie. Verschillende problemen vergen andere oplossingen.”

Bart De Wever met zijn moeder op de première van Red Star Line, de musical.© Facebook

De niet mis te verstane boodschap werd op luid applaus onthaald door het publiek en onder meer live aanhoord door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Barbara Pas (Vlaams Belang), Luk Lemmens (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang), één van de twee hoofdpersonages in de toespraak van Bart Fierens. Die liet alvast weten de toespraak prachtig te vinden. Het andere hoofdpersonage – Bart De Wever – zat vanmiddag in het Pop-up Theater van Studio 100 in Puurs waar hij samen met zijn moeder de première bijwoonde van de musical Red Star Line

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon was aanwezig.© BELGA

Verschillende muziekkapellen traden op, waaronder die van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond.© BELGA

(jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus