Walter Driesen (80) is vierde ereburger van Lille: “Nooit gedacht dat ik ooit deze titel zou krijgen”

Walter Driesen, de kersverse ereburger van de gemeente Lille wordt geflankeerd door zijn vrouw Renée (links), burgemeester Marleen Peeters, gemeenteraadsvoorzitter Greet Dekkers en schepenen Marc Daems, Tom Kersemans en Vincent Goossens.© Bart Van den Langenbergh

Lille -

Walter Driesen (80) is zondagmiddag in het gemeentehuis van Lille uitgeroepen tot vierde ereburger van de gemeente Lille. Het gemeentebestuur beloont Driesen, geboren en getogen in Poederlee, voor zijn inspanningen voor de lokale geschiedenis en cultuur, onder meer voor de vzw Hegge. “Ik woon wel in Berchem, maar mijn hoofd zit nog altijd in Puijel”, zei Walter Driesen.

Bart Van den Langenbergh

Met een plechtigheid op het gemeentehuis van Lille heeft het schepencollege Walter Driesen benoemd tot nieuwe ereburger. Na verzetsstrijder Boni Mellaerts uit Gierle, veearts Karel Van Noppen (postuum) uit Wechelderzande en Richard Celis uit Lille maakt Walter Driesen de eregalerij van ereburgers deze legislatuur compleet. De voormalig onderwijzer en schooldirecteur is geboren en getogen in Poederlee, maar verhuisde een aantal jaar geleden naar Berchem. “Walter Driesen is een van de grote bezielers van de gemeente voor talloze activiteiten die te maken hebben met onze erfgoed en cultuur”, legt Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille, uit. “Hij is in 1942 geboren in Poederlee als oudste van vijf kinderen in een onderwijzersgezin. Na zijn studies aan de normaalschool in Alsemberg ging hij in 1962 als onderwijzer aan de slag in de school in Poederlee en hij werd daar ook benoemd tot directeur. In 1968 stond hij mee aan de wieg van het Davidsfonds in Poederlee.”

Gemeenteraadsvoorzitter Greet Dekkers en burgemeester Marleen Peeters staan Walter Driesen, de vierde ereburger van Lille.© Bart Van den Langenbergh

Reisleider

Walter Driesen was ook een van de grote bezielers bij het uitwerken en begeleiden van de evenementen van de vieringen van de Hegge in Poederlee. “Zowel in 1987 als in 2012 was hij mede-regisseur van de 25-jaarlijkse Ommegang van de Hegge. Sedert 1987 is Walter ook bestuurslid van heemkundige kring Norbert De Vrijter in Lille. Sinds dat jaar publiceert hij elke editie een artikel in het historisch jaarboek van de heemkundige kring”, schetst Marleen Peeters. “Is onze nieuwe ereburger dan een stoffige boekenwurm? Helemaal niet, want hij heeft ook een grote reismiscrobe. Sinds zijn pensioen in 1997 is hij een gepassioneerde reisleider. In 25 jaar heeft hij al 74 keer groepen rondgeleid in Ethiopië. Hij heeft al talloze landen bezocht, zoals India, Myanmar, Syrië, Alaska, Suriname en Senegal.”

Ereburger Walter Driesen ontving op het gemeentehuis van Lille een oorkonde.© Bart Van den Langenbergh

Klankbord

Het gemeentebestuur beloonde Walter Driesen met een medaille, een oorkonde en een wijnpakket en hij krijgt een vermelding in het Gulden Boek van Lille. “Ik woon wel in Berchem maar mijn hoofd zit nog altijd in Puijel”, vertelde Walter Driesen. “Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht dat ik ooit de titel van ereburger in Lille zou krijgen. Ik ben zeer fier en dankbaar dat ik de gelegenheid heb gekregen om allerlei activiteiten uit te werken. Zo was het fantastisch om in 2012 de regie van de Ommegang van de Hegge te mogen uittekenen. En het jaarboek van de heemkundige kring is mijn klankbord geworden van wat me dagelijks nog bezighoudt. Ik wil zeker mijn kinderen Koen en Veerle en in het bijzonder mijn vrouw Renée bedanken voor de kansen die me gaven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus