Politie vindt vermiste man in bosrijk gebied dankzij nieuwe technologie: “Het droneteam is trots”

Zone Noorderkempen is de eerste politiezone in de regio die een drone in gebruik nam. Het toestel wist vrijdagavond een vermiste man te traceren.© RAM

Hoogstraten -

Een 79-jarige man was vrijdag een tijd lang vermist in Meerle (Hoogstraten). In de loop van de avond kon de man in goede gezondheid worden aangetroffen, met dank aan het speciale droneteam van de politiezone Noorderkempen dat hem opmerkte.

Hans Otten

De zeventiger was vrijdagnamiddag enkele uren vermist. Hij was rond 16u voor het laatst te voet opgemerkt op de Oude Meerleseweg in Meerle, een heel landelijk gebied met nogal wat boszones. Nadien ontbrak elk spoor van de man. De politie van de zone Noorderkempen en het parket van Antwerpen verspreidden ’s avonds een opsporingsbericht via sociale media. Maar de speurders konden niet veel later goed nieuws brengen: de man was in goede gezondheid teruggevonden.

Bij die snelle en gelukkige afloop blijkt een nieuw stuk technologie een cruciaal te zijn geweest. “Het was dankzij de inzet van onze drone dat de vermiste kon worden gevonden. Het toestel had de man als eerste gelokaliseerd. Ons droneteam was best trots”, zegt woordvoerder Els Dellafaille van de politiezone Noorderkempen.

Het toestel is uitgerust met verschillende camera’s.© RAM

Eerste zone met drone

Het korps nam eind vorig jaar als eerste in de Kempen een drone in dienst, waarvoor twee medewerkers een speciale opleiding volgden. “De drone is een van de nieuwste modellen en kan ook gebruikt worden als het regent”, zei waarnemend zonechef Hans Hoskens van politie Noorderkempen bij de voorstelling in december. “Het uitgestrekte grondgebied, met grote uitdagingen op het vlak van openbare veiligheid en criminaliteit, speelde mee in de beslissing om een drone aan te kopen.”

Het toestel is uitgerust met verschillende camera’s, waaronder een apparaat dat ook speciale warmtebeelden kan maken. Die toepassing is in de eerste plaats handig bij het opsporen van personen die zich in het buitengebied verstoppen, maar blijkt ook een belangrijke rol te kunnen spelen in de zoektocht naar personen die onvrijwillig op de dool zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus